Βρετανία: Ενίσχυση του συστήματος υγείας εν όψει του χειμερινού κύματος κορονοϊού

Βρετανία: Ενίσχυση του συστήματος υγείας εν όψει του χειμερινού κύματος κορονοϊού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να διαθέσει 3 δισ. λίρες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της Αγγλίας (NHS), προκειμένου να αποτρέψει πιθανή νέα έξαρση του κορονοϊού.

Η Βρετανία είναι η χώρα που υπέφερε περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, με 45.000 θανάτους από επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική σε πολλά και διαφορετικά σημεία της αντίδρασής της απέναντι στην πανδημία, ειδικά για την καθυστέρηση της επιβολής καραντίνας και την αδυναμία της να προμηθευτεί εγκαίρως αρκετά τεστ.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι πρέπει να ξεκινήσει τώρα τις προετοιμασίες για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα.

«Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού αυτή τη στιγμή, το NHS πρέπει να είναι έτοιμο να δώσει μάχη τον χειμώνα», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα 3 δισ. λίρες για το σύστημα υγείας θα είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση ιδιωτικών νοσοκομείων και προσωρινών νοσοκομείων έως τον Μάρτιο.

Η συνολική χρηματοδότηση του NHS στην Αγγλία ξεπερνά τα 115 δισ. λίρες.

Η ανακοίνωση για την χρηματοδότηση ισχύει μόνο για το σύστημα υγείας της Αγγλίας, ενώ επιπλέον χρηματοδότηση για την Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα αποφασιστεί αργότερα.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης την ικανότητα διενέργειας ελέγχων, θα ενισχύσει τα αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού και, φοβούμενη αυξημένη πίεση στο σύστημα λόγω άλλων εποχικών ασθενειών, θα διευρύνει το ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης.