Βραζιλία: Πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπολσονάρου

Βραζιλία: Πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπολσονάρου
APimages

Το ποσοστό της δημοτικότητας του προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου μειώθηκε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια προηγούμενη άνοδος πιθανόν να είναι βραχυπρόθεσμη καθώς η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις κατέγραφαν άνοδο της δημοτικότητας του ακροδεξιού προέδρου παρά την επικρατούσα άποψη ότι χειρίστηκε λανθασμένα την πανδημία, η οποία έχει ήδη αφήσει πίσω της 160.000 νεκρούς στη χώρα.

Χθεσινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται το ποσοστό στήριξης του προέδρου.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Datafolha, η οποία διενεργήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Folha de S.Paulo, η στήριξη προς τον πρόεδρο στο Σάο Πάολο μειώθηκε στο 25% από 29%, ενώ στο Μπέλο Οριζόντε στο 35% από το 40%, όπου βρισκόταν σε προηγούμενη δημοσκόπηση στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Το περιθώριο σφάλματος ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Στις πόλεις Ρεσίφε και Ρίο ντε Τζανέιρο το ποσοστό αποδοχής του ήταν πιο σταθερό, προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, μια άλλη συλλογή δεδομένων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ibope, που παραβάλλεται με εκείνη της ιστοσελίδας G1, έδειξε χθες ότι η δημοτικότητα του Μπολσονάρου μειώθηκε σε επτά πρωτεύουσες πολιτειών.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις πόλεις Σαλβαδόρ και Ρίο Μπράνκο, όπου η δημοτικότητά του μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Ενώ ο Μπολσονάρου δέχτηκε κριτική από τους ειδικούς του χώρου υγείας επειδή υποτίμησε την σοβαρότητα της πανδημίας και αντιτέθηκε στα lockdowns προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία, η δημοτικότητά του ενισχύθηκε από ένα πρόγραμμα πληρωμής ύψους 48,8 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: Reuters