Βουτιά - ρεκόρ άνω του 17% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο
Ευρωζώνη

Βουτιά - ρεκόρ άνω του 17% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Ιστορική πτώση 17,1% σε μηνιαίο επίπεδο και 28% σε ετήσιο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις από το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των lockdown για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1991, οπότε και άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στοιχεία, ωστόσο ως θετικό στοιχείο εκλαμβάνεται πως τελικά περιορίστηκε σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση, με πτώση 20% της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση και 29,5% σε ετήσια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκε ο κλάδος των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η παραγωγή υποχώρησε κατά 28,9% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και 47,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ ο κλάδος των κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε βουτιά 26,6% σε μηνιαία βάση και 40,9% σε ετήσια.

Σε κρατικό επίπεδο, η Γερμανία είδε τη βιομηχανική παραγωγή της να συρρικνώνεται κατά κατά 30,2% σε ετήσια βάση, ενώ Ισπανία, Γαλλία και η Ιταλία κατέγραψαν πτώση κατά 34,3%, 34,9% και 42,5% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση επίσης. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο, με την βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί κατά 43,9%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που εμφάνισε θετικό πρόσημο ήταν η Ιρλανδία, της οποίας η βιομηχανική της παραγωγή ενισχύθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, αν και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε επίσης πτώση, ύψους 7,4%.

Στην Ελλάδα, τέλος, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 8,7% σε μηνιαίο επίπεδο και 10,4% σε ετήσιο.