«Βουτιά» κατά 2,8% των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούνιο, η ευρωζώνη σώζει την κατάσταση

«Βουτιά» κατά 2,8% των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούνιο, η ευρωζώνη σώζει την κατάσταση

Απρόσμενη μείωση κατά 2,8% κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εδώ και δύο σχεδόν χρόνια (από τον Αύγουστο του 2015) και, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα παραμένει θετικό για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργούνται κάποιες ανησυχίες για το μέλλον -αν και κανείς δεν θεωρεί ότι η εξαγωγική μηχανή της Γερμανίας θα παρουσιάσει σοβαρές δυσλειτουργίες, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για «τεχνική διόρθωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση της τάξης του 0,3%, με τα επίσημα στοιχεία να τους διαψεύδουν. Πολύ περισσότερο καθώς τον Μάιο, είχε καταγραφεί αύξηση των εξαγωγών κατά 1,5%. Όσον αφορά τις εισαγωγές, υποχώρησαν τον ίδιο μήνα κατά 4,5%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2009, δηλαδή εδώ και οκτώμιση χρόνια.

Πάντως, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, οι γερμανικές εξαγωγές παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 0,7%, φτάνοντας σε αξία τα 107,2 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευρωζώνη, καθώς οι εξαγωγές προς τις χώρες-μέλη αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Αντιθέτως, εκτός ευρωζώνης καταγράφηκε την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 1,7%.

Όσο για το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 21,2 δισεκ. ευρώ από τα 20,3 δισεκ. ευρώ τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2016. Τα στοιχεία του Ιουνίου είναι υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 21,0 δισεκ. ευρώ.

Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, με την αξία τους να φτάνει συνολικά τα 638,4 δισ. ευρώ.