Βουλγαρία: Οικογένειες προσφύγων διασώθηκαν από τον Έβρο στα βουλγαροτουρικά σύνορα

Βουλγαρία: Οικογένειες προσφύγων διασώθηκαν από τον Έβρο στα βουλγαροτουρικά σύνορα

Εκατόν δέκα οκτώ πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 68 παιδιά, διασώθηκαν από Βούλγαρους συνοριοφύλακες σήμερα το πρωί, ενώ προσπαθούσαν να διαπλεύσουν με ένα πλεούμενο ένα σημείο του Έβρου, που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, ακολουθώντας μια διαδρομή που σπάνια επιλέγουν οι πρόσφυγες, ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση.

«Η συνοριακή αστυνομία διέσωσε 118 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 24 άνδρες, 26 γυναίκες και 68 παιδιά, ορισμένοι εκ των οποίων διέσχιζαν τον ποταμό με ένα πλεούμενο και άλλοι κρύβονταν πίσω από θάμνους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Κέρστιν Μπογιαντζίγισκα.

Ο διάπλους του ποταμού διήρκησε πολλές ώρες μέσα στη νύχτα, όπου «κινδύνευαν να πεθάνουν από το ψύχος στην περίπτωση που δεν τους διέσωζε κανείς» προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, τον Γκεόργκι Αραμπατζίγιεφ, ορισμένοι από τους πρόσφυγες, η καταγωγή των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, «διέτρεχαν τον κίνδυνο να πνιγούν».

Την 8η Δεκεμβρίου, 115 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 58 παιδιά, εντοπίστηκαν από την αστυνομία ενώ διέπλεαν τον Έβρο με ένα πλοιάριο, είχαν μεταδώσει βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο οι αρχές δεν είχαν επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Πρόκειται για μια νέα διαδρομή που ακολουθούν αυτόν τον χειμώνα οικογένειες προσφύγων καθώς αναζητούν τρόπους να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη μέσω του Δέλτα του Έβρου, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ