«Βόλτα» τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο - Από την Κάρυστο, στα Αντικύθηρα

«Βόλτα» τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο - Από την Κάρυστο, στα Αντικύθηρα

Η κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Bafra» βρέθηκε το πρωί ανοιχτά του ακρωτηρίου «Καφηρέας», νοτίως της Καρύστου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύσει το πλωτό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Τουρκία από την Νορβηγία.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η κορβέτα πραγματοποίησε αβλαβή διέλευση - δηλαδή αν είχε σε λειτουργία τους αισθητήρες της (ραντάρ κ.λπ.) - ενώ τώρα βρίσκεται κοντά στο πλωτό γεωτρύπανο Deepsea Metro II, νότια των Αντικυθήρων, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί.



Το γεωτρύπανο Deepsea Metro II αναμένεται να φτάσει στην Κωσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες και θα αποτελέσει το «όπλο» με το οποίο η Άγκυρα θα προσπαθήσει να απαντήσει στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της. 

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει το νορβηγικό γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές του 2018, σε μια κίνηση που στόχο έχει να δώσει υπόσταση στις λεκτικές απειλές της Άγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων.
 
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα τουρκικά πλοία παρακολουθούνται από την φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Έλλη».

Την πορεία του πλωτού γεωτρύπανο Deepsea Metro II μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο εδώ.