Bloomberg: Οι λόγοι που φέρνουν Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου για τρίτη φορά σε μισό αιώνα

Bloomberg: Οι λόγοι που φέρνουν Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου για τρίτη φορά σε μισό αιώνα

Στα αιτία που έχουν φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία, δύο μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και παραδοσιακούς αντιπάλους στο χείλος μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με κυριότερο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει κοντά σε πόλεμο τρεις φορές σε διάσημα μισού αιώνα. 

Κύπρος 

Η διαίρεση της Κύπρου άρχισε ουσιαστικά το 1963 σημειώνει το Bloomberg, όταν ξέσπασαν διαμάχες μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και ολοκληρώθηκε με την εισβολή του  1974, την κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου και τη δημιουργία του "κράτους" της ΤΔΒΚ, που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, αντίθετα με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ανεξάρτητη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες επανένωσης δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ πρόσφατα οι ΗΠΑ χαλάρωσαν το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κίνηση που καταδίκασε με οργή η Τουρκία.

Ανατολική Μεσόγειος

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν φέτος με τις έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου εντοπίστηκαν μεγάλα κοιτάσματα τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η κόντρα προκύπτει από τις αντικρουόμενες ερμηνείες των θαλασσίων συνόρων και το ζήτημα της κυριαρχίας στην Κύπρο, με την Άγκυρα να αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και να αρνείται να κυρώσεις τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982. Από την άλλη πλευρά η ΤΔΒΚ διεκδικεί δικαιώματα σε όλους τους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν ανοικτά των ακτών της Μεγαλονήσου, την ώρα που η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να έχει αντίστοιχες διεκδικήσεις. 

Αιγαίο Πέλαγος

Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στο χείλος του πολέμου το 1987, με αφορμή τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στο αλλά και το 1996 για τα Ίμια τα οποία η Τουρκία αποκαλεί "Καρντακ". Η Τουρκία έχει διαμηνύσει από το 1995 ότι θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο. Η Άγκυρα φέρεται να αμφισβητεί και την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα τα οποία πέρασαν στην κατοχή της Αθήνας μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου από την Ιταλία. Η Τουρκία αμφισβητεί κυρίως το ακριτικό Καστελόριζο το οποίο υποστηρίζει ότι στρατιωτικοποιεί η Ελλάδα. 

Ανατολική Θράκη-Μειονότητες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει συνεχώς διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι κλείνει δεκάδες "τουρκικά" σχολεία. Το 2017 έκανε στη περιοχή, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου εδώ και 65 χρόνια. Ο Ερντογάν έχει απαιτήσει επίσης αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και τη διευθέτηση των ζητημάτων εδαφικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με την Ελλάδα να απαντά ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να κάνει "διάλεξη" για τέτοια θέματα από τη στιγμή που κρατά κλειστή από το 1971 τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ πρόσφατα μετέτρεψε σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας