Bloomberg: Μείωση 50% στο φόρο όσων μετακομίζουν στην Ελλάδα

Bloomberg: Μείωση 50% στο φόρο όσων μετακομίζουν στην Ελλάδα

Σχέδιο για προσέλκυση εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών απ’ όλο τον κόσμο με κίνητρο ότι εφόσον μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, θα είναι αφορολόγητο το μισό από το ετήσιο τους εισόδημα, προωθεί το οικονομικό επιτελείο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα διαρκεί για τουλάχιστον επτά χρόνια και θα ισχύει και για Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν να επαναπατριστούν, όπως όσοι ζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν σε χώρα της ΕΕ, μετά το Brexit.

Σήμερα η Ελλάδα φορολογεί το 44% του ετήσιου εισοδήματος για κέρδη άνω των 40,000 ευρώ. Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας τίθεται λοιπόν η προσέλκυση, επαγγελματιών που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα με τον ίδιο συντελεστή για επτά χρόνια.

"Η τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να ζει και να εργάζεται απ’ όπου θέλει. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει φορολογικά κίνητρα, όπως και ήλιο", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας το φιλόδοξο σχέδιο της Αθήνας.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Ελλάδα κέρδισε διεθνή έπαινο για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την περασμένη άνοιξη, θυμίζοντας ότι η χώρα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα δεύτερο lockdown, προκειμένου να σταματήσει η πιο πρόσφατη εξάπλωση του ιού.

"Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη προσπαθεί να προσελκύσει τις επενδύσεις στη χώρα, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια λιγότερο φιλικών προς τις επιχειρήσεις αριστερών κυβερνήσεων", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η προσέλκυση ξένων επενδυτών και η αντιστροφή του brain drain συνιστούν καίριας σημασίας άξονες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ, ενώ φέτος η ύφεση αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 10%.

Σε αυτή την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, δύο μεγάλες εταιρείες, η αμερικανική Microsoft και η γερμανική Volkswagen, ανακοίνωσαν δύο μεγαλόπνοα και φιλόδοξα σχέδια, τα οποία αναμένεται να προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στην Ελλάδα, ενώ δείγμα της ανάκτησης από την χώρα της επενδυτικής της εμπιστοσύνης, ο οίκος Moody's αναβάθμισε την ελληνική οικονομία.