Black Box: Το κουβάρι της Folli Follie τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται...

Οι υπόνοιες υπήρχαν. Τώρα πια μαθαίνουμε πως στο πόρισμα της PwC για την Folli Follie περιλαμβάνονται συγκεκριμένες αναφορές υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας που εμπλέκουν δύο υπουργούς και δύο βουλευτές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην διαχείριση της υπόθεσης σε συνεργασία με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Το σκάνδαλο της Folli Follie που κλόνισε για χρόνια την επενδυτική αξιοπιστία της χώρας μας, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αν η Βουλή στην οποία η δικογραφία διαβιβάζεται αμελλητί, βρει συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι μια διαδικασία που μόλις ξεκινά.

Οι αναφορές που περιγράφονται στο πόρισμα είναι βαρύτατες, καθώς πέραν της άμεσης πολιτικής εμπλοκής, μιλούν για απευθείας χρηματισμό. Είναι, όμως, αναφορές. Δεν σημαίνει ότι είναι αληθείς ή ότι μπορούν να αποδειχθούν. Αυτό θα το μάθουμε ή όχι, στην πορεία.

Όμως κάποιες αποφάσεις που ελήφθησαν από την τότε κυβέρνηση, εξυπηρετούσαν εξόφθαλμα την Folli Follie και τους μεγαλομετόχους της.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε στις 29 Μαΐου 2018 από οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο Μάκης Μπαλαούρας και η οποία εξασφάλιζε την συνέχιση πώλησης αφορολογήτων ειδών στους παραμεθόριους σταθμούς από τα ΚΑΕ. Το σκάνδαλο βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, αλλά η τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ένα δεύτερο είναι η παράδοξη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία καθυστέρησε επιδεικτικά να διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Αυτή η κωλυσιεργία στις αποφάσεις έδωσε πολύτιμο χρόνο στους μεγαλομετόχους να ρευστοποιήσουν εκατομμύρια μετοχές.

Ακόμη κι αν ήταν έτσι, χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι ήταν τυχαίες συμπτώσεις...

----

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ή Τετάρτη (...) λέγεται πως θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την μεταβίβαση της Μαρίνας του Αλίμου στην Άκτωρ Παραχωρήσεις. Τα χρήματα υπάρχουν, χορηγούνται από την Αlpha Βank, και έχουν ως εξασφαλίσει την ίδια την παραχώρηση αφού μεσεγγυητής είναι το Δημόσιο.

----

Συζητήθηκε χθες Δευτέρα στο συμβούλιο της επικρατείας η αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν δύο εκ των υποψηφίων κατά του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Δε μάθαμε πολλά για το τι έγινε αλλά η αγορά πιστεύει ότι αφού το ΣτΕ δεν είχε δώσει προσωρινή διαταγή πριν το διαγωνισμό και οι προσφορές ελήφθησαν κανονικά δύσκολα θα επιδικάσει ασφαλιστικά μέτρα.

----

Σήμερα το πρωί αναμένεται να πέσουν υπογραφές για την μεταβίβαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στο υπουργείο οικονομικών μεταξύ του ειδικού διαχειριστή της επιχείρησης και του σχήματος ισραηλινών συμφερόντων που πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό.

----

Η διοίκηση του ΙΑΣΩ λέγεται πως είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Και αυτό γιατί μειώθηκε ο δανεισμός και οι δόσεις του ομολογιακού αποπληρώνονται κανονικά. Βέβαια, στη μείωση του δανεισμού συνέβαλε και η πώληση της θυγατρικής "Φιλοκτήτης", η οποία είχε πάνω της δάνεια εκατομμυρίων ευρώ. Μαθαίνουμε, πως στόχος της διοίκησης για το 2021 είναι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, ενώ δεν αποκλείεται και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. 

----

Μετά την τοποθέτηση του John Paulson σε Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και...ΕΥΔΑΠ, μαθαίνουμε πως ο μεγαλοεπενδυτής ετοιμάζεται για γερό μπάσιμο στην ελληνική αγορά. Θα αγοράσει, λέγεται, μετοχές μεγάλων εισηγμένων, και τραπεζών, καθώς εκτιμά πως το 2021 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη και ο χρηματιστηριακός...πάτος, ανήκει στο παρελθόν. Επομένως με στόχο τα υπερκέρδη αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά πακέτα μετοχών το προσεχές διάστημα. Για να δούμε...

-----


Είναι γνωστό πως η Morgan Stanley βρίσκεται πίσω από τη Nissos Holdings που ελέγχει την Κορρές. Μαθαίνουμε λοιπόν, πως η διοίκηση της Κορρές προβληματίζεται έντονα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις πωλήσεις, στα κέρδη και γενικότερα στα οικονομικά της μεγέθη. Η διοίκηση, το 2021, στην προσπάθειά της να μετριάσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού, στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της σε Γαλλία, Ισπανία και Νορβηγία, ενώ θέλει να κάνει δυνατό μπάσιμα στην ...Κίνα και το Χονγκ -Κονγκ.

------

Η φύση απεχθάνεται το κενό. Το ίδιο και η επιχειρηματικότητα. Όταν σε ένα κλάδο βγαίνουν εκτός της αγοράς οι παραδοσιακά μεγάλοι παίκτες, τη θέση τους σύντομα έρχεται κάποιος νέος να καλύψει.

Έτσι μετά τον ΟΤΕ, την ΤΕΡΝΑ, τον ΟΠΑΠ και τη Vodafone, σειρά πήρε και η ΕΧΑΕ. Η εταιρεία συμμετέχει στο έργο των ψηφιακών ταχογράφων του υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Κάποιοι μάλιστα θέλουν η εταιρεία να συμμετέχει και στο μεγάλο έργο των αστυνομικών ταυτοτήτων, αλλά οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται.

Ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα, δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει δικό του «ίσκιο». Παρά τα δισ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων και τους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς σε κάποιες άλλες εποχές, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν δική τους ισχυρή τεχνογνωσία. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι πολύ λίγες εταιρείες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

Τέλος το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα μοντέλο ενασχόλησης στη πληροφορική, εκείνο του «system integrator», σταδιακά πέρασε στα μεγάλα «μαγαζιά», όπως είναι ο ΟΤΕ, οι εταιρείες συμβούλων (big 5) και οι πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας.

----

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση άδειας τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, η αλλαγή στη φορολογία στο παρά ένα της αδειοδότησης. Αναφερόμαστε στη φορολογία κερδών παίκτη, η οποία όχι μόνον δεν είχε περιληφθεί στη διαβούλευση για το νέο καθεστώς αδειοδότησης, αλλά έρχεται στο παρά ένα της αδειοδότησης.

Θεωρητικά μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση. Είκοσι ενδιαφερόμενοι μέχρι τώρα έχουν αιτηθεί άδειες. Επομένως η ζήτηση πήγε καλά. Ωστόσο, ορισμένοι μετά το πισωγύρισμα της κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας, το σκέφτονται εκ νέου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις από την διαδικασία. Σημειώνεται ότι από τους 20 κανένας δεν έχει καταβάλλει το ποσό της άδειας, αλλά και τις σχετικές εγγυητικές επιστολές.

Σίγουρα ορισμένοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι όσοι λάβουν τελικά άδειες, θα ζητήσουν παράταση για να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα στη νέα φορολογία που δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη.

----

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες, αλλά πολλοί στην αγορά δυσκολεύονται ακόμη να το χωνέψουν. Ο λόγος για την τοποθέτηση σε καίριο πόστο μεγάλης εταιρείας στελέχους που υπήρξε σημαίνον πρόσωπο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τα σχόλια δεν αφορούν μόνο τα έργα και τις ημέρες του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επικεντρώνονται γύρω από το ερώτημα «δεν υπήρχε καταλληλότερη επιλογή, στην εποχή του brain gain»;

----

Στην ΠΑΣΑΛ ο δαιμόνιος Ηλίας Γεωργιάδης φαίνεται να έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. Μέσα στην κρίση μαζί με άλλα ξένα funds ψάχνει να βρει νέες ευκαιρίες στο real estate βγάζοντας πλέον από το ΔΣ και τον Θεοδωρίδη προφανώς μετά από «έντονη» σκέψη. Μαζί με τον Μυστακίδη της Πειραιώς που φαίνεται να πατάει προς ώρας φρένο είναι οι δύο βασικοί παίκτες που το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει νόημα στην κτηματαγορά απορροφώντας σημαντικά ακίνητα.