Black Box: Τι συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές;

- Κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με τις ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο. Όσο κι αν η προειδοποίηση της Αpple ότι ο κορονοϊός θα έχει συνέπειες στα έσοδά της χάλασε τη διάθεση στις διεθνείς αγορές, οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ από ισχυρά ονόματα long παικτών δεν είναι θετική εξέλιξη. Μπορεί η αναμόχλευση επενδυτικών θέσεων να δημιουργεί βάσεις για υψηλότερα επίπεδα, μπορεί να είναι παλιές θέσεις και τα funds να παίρνουν κέρδη, αλλά ποιος επαγγελματίας διαχειριστής ρευστοποιεί και φεύγει, αν πιστεύει ότι μπροστά του έχει άνοδο;

- Μάλιστα το γεγονός ότι το report της Goldman Sachs συνέπεσε χρονικά με τις πωλήσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων αναπόφευκτα δημιουργεί εντυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι παρήγορο ότι βρίσκονται αγοραστές στο ΧΑ για τόσο μεγάλες θέσεις.

- Εξελίξεις έρχονται στο μέτωπο της πώλησης κόκκινων δανείων. Φαίνεται ότι εκτός απροόπτου, το πακέτο Neptune της Alpha Bank με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 3 δισ. ευρώ κλίνει προς την Fortress. Αντίθετα το πακέτο ICON της Εθνικής Τράπεζας με επίσης μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,5 δισ. κλίνει προς την BAIN.

- Αν σας ενδιαφέρει, η OPTIMA BANK (τέως ΙΒG) του ομίλου Βαρδινογιάννη, προσέλαβε για την επικοινωνία της την εταιρεία της κ. Αλεξίας Μπακογιάννη.

- Σήμερα ανακοινώνει ο ΟΤΕ τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.

- Οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το σενάριο να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης των δανείων της MIG. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο υποψήφιοι, επειδή για τον τρίτο υπάρχει προβληματισμός ως προς τις προθέσεις του.

- Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για όχι αμελητέα διαφορά στο ύψος του τιμήματος που προτίθενται να δώσουν οι επενδυτές στην τράπεζα. Και η διαφορά στο τίμημα ενισχύει με απλά λόγια το επιχείρημα: γιατί να πουλήσεις τα δάνεια της ΜΙG προς 390 εκατ. ή 360 εκατ. που είναι οι δύο προσφορές, όταν από το Attica Group μπορείς να πάρεις 320- 340 εκατ. ευρώ; Βέβαια μια ενδεχόμενη παρέμβαση SSM, που είναι αρκετά ζεστός με το θέμα, μπορεί να δώσει ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας πέρα από οικονομικούς όρους.