7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Black Box: Πόσο κοντά είναι οι Ολλανδοί της Ελλάκτωρ στην Τράπεζα Αττικής;

Το ότι η Attica Bank είναι μια βαθιά προβληματική τράπεζα με μετόχους που έχουν ήδη χάσει πολλά λεφτά και επιχειρείται να κρατηθεί στη ζωή μέσω της κρατικοποίησης, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτή που θέλει την τράπεζα μετά τη διάσωσή της από το Δημόσιο, να βγαίνει προς ιδιωτικοποίηση αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή. Θα είναι ένα δύσκολο project με αβέβαιη κατάληξη κρίνοντας από το παρελθόν, αν και τα δεδομένα στο τραπεζικό και οικονομικό τοπίο αλλάζουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Η στήλη μαθαίνει από πολύ ασφαλείς πηγές ότι οι διεργασίες για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή έχουν ήδη ξεκινήσει σε διάφορα επίπεδα και οι Ολλανδοί της Ελλάκτωρ προβάλλονται από ορισμένες πλευρές ως μια λύση για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν φυσικά πολύ δρόμο ακόμη, και το εγχείρημα από μόνο του είναι τέτοιο που απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς.

Άλλωστε το γεγονός ότι η Reggeborgh παρουσιάζεται από σοβαρές πηγές ως δυνητικός στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα μπορούσε να επενδύσει λεφτά στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank (ύψους έως 150 εκατ. ευρώ), δεν σημαίνει πως είναι κάτι που το επιδιώκουν οι ίδιοι Ολλανδοί. Η συνδρομή τους είχε ζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν σε περίπτωση μεγάλης συστημικής τράπεζας και το«αίτημα» δεν ικανοποιήθηκε, αν και στην Alpha Bank το fund συμμετείχε στην αύξηση και απέκτησε ποσοστό 2%.  

Οπότε το ερώτημα παραμένει προς απάντηση: πόσο κοντά είναι τελικά οι Ολλανδοί της Ελλάκτωρ στην Τράπεζα Αττικής;

---

Στα διαδικαστικά της Attica Bank, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου θα κληθεί μεταξύ άλλων να εγκρίνει :

-Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 85 εκατ. ευρώ για τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού

-την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (άρθρο 27Α του Ν.4172/2013 «DTC») με την έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του δημοσίου. Εφόσον τα warrants αυτά τα οποία θα αντιστοιχούν στο σύνολο της φορολογικής απαίτησης, δεν ασκηθούν από τους σημερινούς μετόχους, μετατρέπονται σε μετοχές υπέρ του δημοσίου

-Την εξουσιοδότηση της διοίκησης για το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να φτάσει έως τα 150 εκατ. ευρώ. 

Η ΑΜΚ θα είναι και η εξέλιξη - κλειδί για να μπουν οι Ολλανδοί στην τράπεζα 

---

Πάλι με τον Γιάννη Στουρνάρα τα έβαλε ο τέως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εμπνευστής της ιδέας του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» και των ΣΥΡΙΖΑ- Banks, Γιάννης Δραγασάκης. Αν μετρήσουμε τις επιθέσεις εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη από τον κ. Δραγασάκη από τότε που το κόμμα του κρατούσε ακόμη τα ηνία της χώρας και προσπαθούσε να «απολύσει» τον Στουρνάρα, άκρη δεν θα βγάλουμε. Η στήλη εικάζει ότι το θέμα είναι περισσότερο προσωπικό και όχι καθαρά πολιτικό. Εξ ου και ενίοτε «ο σοφός της Κουμουνδούρου» αντί για σοφίες ξεστομίζει σοφιστείες όπως προχθές που παρομοίασε τον Στουρνάρα με Βαρουφάκη νο2 «ο οποίος κόβει και ράβει τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα για να πετύχει κάποιο δικό του σχεδιασμό». Αν δεν μας απατά η μνήμη μας μέρες που είναι και γιορτάζουμε το «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», ο Δραγασάκης το 2015 μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος φίλος του Βαρουφάκη, αλλά ήταν στην παρέα εκείνων που έσπρωχναν όλοι μαζί τη χώρα προς το γκρεμό.

---

Να συμμετάσχει στην προγραμματική συνδιάσκεψη είπε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας προτάσεις και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ωράριο εργασίας, στην παιδεία και σε άλλα…. φλέγοντα ζητήματα. Αυτό της εργασίας πάντως ήταν και το σημαντικότερο αφού τάσσεται υπέρ των υποσχέσεων Τσίπρα για 35ωρο και δίνει και εναλλακτική, αυτή της 4ημερης εργασίας.

Οι θέσεις της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Λιγότερες, όσο το δυνατόν ώρες εργασίας και καλύτεροι μισθοί. Και αν δεν γίνεται να μειωθούν οι ώρες ας μειωθούν οι μέρες. Και να γίνουν 4 από 5 αφού ούτως ή άλλως πρώτος στόχος εξακολουθεί να παραμένει το…. Δημόσιο. Εξού και οι απαιτήσεις για περισσότερες προσλήψεις σε όλους τους τομείς.

Φυσικά και στην Παιδεία για τη οποία προτείνεται ελεύθερη εισαγωγή για όλους στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα ημίμετρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεπε εισαγωγή με βαθμό 2 μπορεί και να άφηναν κάποιον απ έξω από το Πανεπιστήμιο. Γι αυτό και η κατάργηση των εξετάσεων αποτελεί πρόταση συγκεκριμένη από τη νεολαία όπως φυσικά και η ακύρωση του νόμου Κεραμέως που θέτει την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων σε πρώτη προτεραιότητα.

Άλλωστε προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο όταν και θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν το ανάλογο… κλίμα.

---

Σημαντικές αποκοπές μερισμάτων με την εκκίνηση της χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς «κόβουν» η Τέρνα Ενεργειακή (0,17 ευρώ), τα ΕΛΠΕ (0,10 ευρώ), η Καρέλιας (9,40 ευρώ) και η Interlife (0,12 ευρώ). Χρήμα θα επιστραφεί και από την αποδέσμευση των χρημάτων που έβαλαν όσοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

---

Υποψηφιότητα για ρεκόρ χαμηλού τζίρου βάζει η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. Η αργία στις αγορές των ΗΠΑ λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην αξία των συναλλαγών που την περασμένη εβδομάδα μόλις ξεπέρασε τα 54 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

---

Ευτυχώς η εποχή που πληρώναμε εκατομμύρια στους λεγόμενους νερουλάδες, τις εταιρείες που μεταφέρουν νερό με υδροφόρες στα νησιά, έχει παρέλθει, αλλά ακόμη όχι οριστικά. Στις κοσμοπολίτικες λοιπόν, Σπέτσες «τρέχει» διαγωνισμός για τη μεταφορά πόσιμου νερού στο νησί, με τη σύμβαση, που είναι διάρκειας τριών ετών, έχει δικαίωμα προαίρεσης δύο ακόμη χρόνων, να είναι προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ. Ίσως η κατασκευή μιας μονάδας αφαλάτωσης να ήταν μια (κάποια) λύση; Αντίστοιχο διαγωνισμό, ύψους 3 εκατ. ευρώ, πραγματοποιεί και η Αίγινα. Ωστόσο, το νησί σύντομα θα αποκτήσει υποθαλάσσιο αγωγό σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και γι’αυτό οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν ότι η σύμβαση θα λύεται αζημίως για το Δήμο, εάν στο μεσοδιάστημα το έργο ολοκληρωθεί.

---

Το ότι στραφήκαμε στην τηλεόραση και του υπολογιστές τις πρώτες εβδομάδες του lockdown είναι κοινός τόπος. Του λόγου όμως, το ασφαλές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Γερμανός για το 2020, με την εταιρεία να καταγράφει αύξηση πωλήσεων κατά 460% στις τηλεοράσεις και άνοδο τζίρου κατά 106% και 285% για στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα laptops!

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.