Black Box: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

- Η στήλη προσπαθεί να είναι ειλικρινής και γι' αυτό δηλώνει εξαρχής ότι σήμερα δεν κομίζει συγκλονιστικές ειδήσεις ή κάποιο πλούσιο παρασκήνιο. Και αυτό επειδή η κατάσταση στη χρηματιστηριακή αγορά περιγράφεται με μια λέξη: Κεραμιδαριό.

- Μετά από μια εβδομάδα, η οποία κατά τους ειδικούς ήταν η χειρότερη από το 2008 και τη βίαιη πτώση που προκάλεσε την απώλεια περισσότερων από 5 τρισ. δολαρίων, οι αγορές προσπαθούν να συνέλθουν και να σταθεροποιηθούν. Μετά τον Αρμαγεδδώνα που προηγήθηκε, η τεχνική αντίδραση και λογική είναι και αναμενόμενη, με τους χρηματιστές να εκτιμούν ότι το ΧΑ σήμερα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Η αργία της Καθαράς Δευτέρας -την οποία πολλοί φοβήθηκαν- μπορεί τελικά και να αποδειχθεί ότι συνέβαλε στην  επανάκτηση της ψυχραιμίας.

- Έχουμε τελειώσει; Όχι. Δυστυχώς τώρα αρχίζουμε. Απλώς η ένταση της πτώσης και ο συστημικός κίνδυνος τον οποίο δημιούργησε διεθνώς η
επιδημία του κορονοϊού, έφεραν στο προσκήνιο σενάρια πυροσβεστικής παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών. Η προσδοκία πως οι κεντρικές
τράπεζες θα αναλάβουν ρόλο από μηχανής θεού, φέρνει αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν relief rally. Και σ' αυτό το σημείο είμαστε σήμερα.

- Κατά τα άλλα, το πρόβλημα παραμένει απειλητικό. Τα μεγάλα παιδιά των αγορών -δηλαδή σημαντικοί διαχειριστές κεφαλαίων και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες οι οποίοι έχουν και την εικόνα των χρηματοροών στις βασικές αγορές-  κατά πάγια τακτική με διάφορα μοντέλα που χρησιμοποιούν υπολογίζουν συνεχώς τον κίνδυνο. Και αυτό είναι που εκτροχιάζει την κατάσταση  με την επιδημία του κορονοϊού: Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί. Οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για την επόμενη ημέρα  και συνεπώς στο τραπέζι υπάρχουν όλα τα σενάρια: από τα ακραία με προβλέψεις για εκατομμύρια νεκρούς μέχρι τη σταδιακή εξαφάνιση της επιδημίας από προσώπου γης σε δυο-τρεις μήνες.

- Η ψυχραιμία λοιπόν επανέρχεται σταδιακά, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει και συνεπώς η νευρικότητα και οι απότομες διακυμάνσεις στο ΧΑ είναι θα είναι στην ημερήσια διάταξη το επόμενο διάστημα.

- Τώρα με τον κορονοϊό πάνω από το κεφάλι μας και τα σύνορα της χώρας υπό πολιορκία, μοιραία όλα τα άλλα γεγονότα υποβαθμίζονται. Η επίσκεψη του επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία αναβλήθηκε, όπως άλλωστε ήταν φυσικό. Ούτως ή άλλως το ταξίδι του στην Ελλάδα είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα ενώ ήταν ομιλητής στο forum των Δελφών, το οποίο επίσης αναβλήθηκε. Και επειδή ο άνθρωπος είναι σοβαρός, έκρινε προφανώς ότι με τις αγορές σε κατάσταση σοκ  θα ήταν πιο χρήσιμη η παρουσία του στη Φρανκφούρτη.

- Όπως άλλωστε ούτε ιδιαίτερη σημασία έχει τώρα  ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ρυθμιστεί το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ ώστε να μπορέσει η Εθνική Τράπεζα να βγάλει εγκαίρως ισολογισμό, ούτε ότι την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Ξαφνικά όλες οι άλλες ειδήσεις μοιάζουν ασήμαντες.