Black Box: Ο survivor Χάρης και το ναυάγιο Takis

Ο Χάρης Θεοχάρης κερδίζει δικαίως τον τίτλο του survivor. Απλά, απίστευτο!

---

Υπήρξαν δύο ομάδες στην κυβέρνηση. Η μία ήταν η «kill Takis». Η άλλη η «free Takis». Η δεύτερη είχε μόλις ένα μέλος…

---

Αυτό που έκανε εντύπωση στη δήλωση του Θεοδωρικάκου είναι ότι δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με την αντίστοιχη δήλωση του Γιάννη Βρούτση. 

---

Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη μοιάζει εκ πρώτης όψεως με τιμωρία. Αν όμως ο Κωστής τα καταφέρει με το συνταξιοδοτικό, θα επιστρέψει δριμύτερος. Κατά τα φαινόμενα, αυτή θα είναι η … δική του έρημος!

---

Η Νίκη Κεραμέως και η Σοφία Ζαχαράκη εγκλωβισμένες για μία εβδομάδα σε δωμάτιο πανικού. Έτσι ξαναγράφεται η ιστορία του κινηματογράφου.

----

Όσοι διαβάζατε τις προηγούμενες ημέρες Μινώταυρο δεν αιφνιδιαστήκατε. Ούτε πόντο…

----

Η πιο δύσκολη ιδιωτικοποίηση αυτής της κυβέρνησης θα είναι της ΛΑΡΚΟ. Δυο είναι πλέον οι υπουργοί που έχουν … έννομο συμφέρον. Αν ήταν δικαστές θα δήλωναν κώλυμα!

---

Θα είναι κυβέρνηση εκλογών; Βιάζεστε σύντροφοι, βιάζεστε. Ραντεβού τον Απρίλιο! Τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις επί του θέματος…

---

Φιλόξενη στέγη» στην Αθήνα αναζητούν μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. To  νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο City του Λονδίνου μετά το Βrexit, αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, φαίνεται ότι συνέβαλλαν στη προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κολοσσών. Έτσι όπως πληροφορούμαστε η Ιαπωνική Nomura έχει ήδη νοικιάσει γραφεία στην Αθήνα προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες της. Το δρόμο της επιστροφής μαθαίνουμε ότι έχει πάρει και η Goldman Sachs.

---
O αμερικανικός κολοσσός ακούγεται ότι βρίσκεται σε φάση επανεγκατάστασης στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα είχε κλείσει τα γραφεία της στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία, όταν η χώρα μπήκε στην περιπέτεια των Μνημονίων. Στην απόφαση της να επανέλθει ρόλο έπαιξε ο δίαυλος επικοινωνίας που είχε δημιουργήσει ο επικεφαλής του  οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με τον managing director της Goldman Sachs στην Ελλάδα Χάρη Ηλιάδη. Το παράδειγμα των δύο τραπεζών φαίνεται να ακολουθεί και η JP Morgan η οποία άλλωστε αντιμετωπίζει την ελληνική αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ήδη έχει κλείσει σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

---

Φοροαπαλλαγές τα πρώτα χρόνια και στήριξη, είναι τα πρώτα, όπως μαθαίνουμε, κίνητρα που βρίσκονται στο τραπέζι. Αναμονή έως το τέλος Ιουνίου για τις επίσημες ανακοινώσεις. Αν όχι νωρίτερα.

---

Μπορεί να ακουστεί πολύ καλό για να είναι αληθινό αλλά σας διαβεβαιώνουμε πως είναι. Μαθαίνουμε, πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο λόγος; H προσδοκία ανακάλυψης σκευασμάτων αποτελεσματικών κατά του κορωνοϊού και οι πληροφορίες πως θα δοθεί για παραγωγή σε όσους περισσότερους ομίλους διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Μάλιστα σε ορισμένες από αυτές τις ελληνικές εταιρείες ακούγεται πως έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους μπορεί να είναι διαθέσιμη η «συνταγή» για το φάρμακο. Οι φαρμακοβιομηχανίες της χώρας έχουν τη δυνατότητα να το παράγουν μαζικά για την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Επομένως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται για το εμβόλιο, δεν θα υπάρξουν για το φάρμακο κατά του φονικού ιού.

---

O Αντώνης Κοτζαμανίδης της Entersoft φαίνεται πως είχε  καλά σχεδιασμένη  την αποχώρηση του από την διεκδίκηση της Singular. Θεώρησε υψηλό το τίμημα για την Singular, κάτι που οδήγησε την Entersoft εκτός της κοινοπραξίας που ανέλαβε τελικά την εταιρεία. Ο λόγος που δεν μπήκε μέσα στο σχήμα, ήταν πως θεωρούσε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εξαγορών στην ελεύθερη αγορά, λένε οι του κύκλου του (sic). Άλλωστε η στήλη σας είχε πριν ένα δίμηνο ενημερώσει, πως η εταιρεία στοχεύει σε εξαγορές μικρότερων τεχνολογικών εταιρειών. Και έτσι ήρθε πριν μερικές μέρες η ανακοίνωση της εξαγοράς της Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ. Μαθαίνουμε πως η διοίκηση της εισηγμένης θα προχωρήσει σε άλλες δύο εξαγορές, με τη μία να ολοκληρώνεται έως τον Μάιο.

---

Μιας και ο λόγος για την SingularLogic, το deal ολοκληρώνεται και τυπικά την ερχόμενη εβδομάδα με την διενέργεια της συναλλαγής που προβλέπει την μεταβίβαση του 99,6% των μετοχών της εταιρείας και την καταβολής του 90% του συμφωνηθέντος τιμηματος (το 10% έχει ήδη καταβληθεί).

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο πως θα δουλέψει το νέο σχήμα με τους δύο επενδυτές EpsilonNet και Space Hellas. Η λύση δεν είναι εύκολη καθώς αφορά προϊόντα, υπηρεσιες και προσωπικό της SingularLogic που πρέπει να διαχωριστούν (αποσχιστούν) και να μεταβιβαστούν (εισφερθούν) σε άλλες επιχειρήσεις. Αν θεωρείται κάτι πιο πιθανό είναι ότι το προτζεκτ των εκλογών θα πάει στην Space Hellas. Επίσης η εταιρεια θα αναλάβει τα έργα πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Το δύσκολο θα είναι να χωριστούν τα έργα του ιδιωτικού τομέα. Τα προϊόντα λογισμικού της SingularLogic θα μεταφερθούν στην EpslonNet, που αποτελεί τον πηρύνα της δραστηριότητας της. Εκτιμάται ότι το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι.

---

Μια νέα επένδυση έρχεται στη χώρα μας, αυτή τη φορά από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η προστιθέμενη αξία του deal είναι αξίας περίπου 110 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, και αφορά στο project της βρετανικής Tesseract Holdings Limited (θυμίζει τον θετό αδελφό του Θορ, Λόκι) για δύο αιολικά πάρκα με συνολική δυναμικότητα περίπου 40 MW. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος του project αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά το αιολικό πάρκο στη Δεσφίνα του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας, και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας.

----

Γεύση από τις ειδικές αποστολές που καλούνται να φέρουν εις πέρας στο υπουργείο Ναυτιλίας πήραν όσοι εντόπισαν και διάβασαν την απόφαση έγκρισης της δωρεάς ύψους 72,9 χιλ. ευρώ της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Η εταιρεία δωρίζει, μεταξύ άλλων, στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του υπουργείου Ναυτιλίας μία βαλλιστική ασπίδα επιπέδου 3++ με led, υδραυλικό σύστημα διάνοιξης θυρών San Israel Tactical Backpack Breaching System, αλλά κι ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού Mercedes Benz sprinter 316, 163 HP.