Black Box: Ο λογαριασμός των τραπεζών

Ο Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει ότι η νέα γενιά των κόκκινων δανείων που θα προκύψει με το τέλος της Πανδημίας θα είναι περί τα 8- 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος λογαριασμός των τραπεζιτών είναι ακριβώς στην μέση, 4 – 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλη και σχετίζεται με το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου που θα απαιτηθούν. Ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια είναι γνωστό. Το ερώτημα είναι τι ύψους. Ο επόπτης είναι λογικό να θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα για να κάνει πιο εύκολα την δουλειά του. Και οι τραπεζίτες να μας λένε τι χρήματα μπορούν να βρεθούν, έχοντας ήδη κάνει την γύρα στην διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου αλλάζουν πολλές φορές τις συνθήκες για τους επενδυτές. Αντίθετα, το τοπίο ξεκαθαρίζει όταν η αγορά γνωρίζει τους όρους της αύξησης…

----

Μία «είδηση» για τις τράπεζες που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: Το 2020 οι τράπεζες έκαναν ρεκόρ 12ετίας στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Χωρίς «έκρηξη επενδύσεων», χωρίς το Ταμείο. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας και μεγάλο κύκλο εργασιών.

----

Και επειδή πιάσαμε τις τράπεζες, η στήλη αποκαλύπτει ότι δύο τουλάχιστον τράπεζες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε προχωρημένες συζητήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με την μέθοδο της «συνθετικής τιτλοποίησης» (synthetic securitization).

Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς προχώρησε με μία σύνθετη συναλλαγή στην τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2 δισ. ευρώ με την οπ0ία κατάφερε να αποκομίσει κεφαλαιακό κέρδος περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Όπως πληροφορούμαστε πίσω από τις δύο εκκολαπτόμενες  συμφωνίες βρίσκεται ο Γιώργος Κοφινάκος και η εταιρεία του στο Λονδίνο η Stormharbor . Η εταιρεία, θυμίζουμε, είχε αναλάβει την αναδιάρθρωση των ομολόγων «Άρτεμις» της Τράπεζας Αττικής.

Όσον αφορά στο «εργαλείο» της συνθετικής τιτλοποίησης οι επαΐοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι θα βρεθεί στο προσκήνιο καθώς διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις «παραδοσιακές» τιτλοποιήσεις. Πρόκειται για  μία πολύπλοκη διαδικασία (όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα της), όμως το αποτέλεσμα της είναι μάλλον εύληπτο. Η Τράπεζα κατορθώνει να βελτιώσει τους κεφαλαιακούς τις δείκτες, πληρώνοντας ένα ασφάλιστρο κινδύνου, χωρίς να αναγκαστεί να μειώσει το μέγεθος του Ενεργητικού της.

----

Καλή είναι η μέχρι στιγμής παρουσία του Χρήστου Ταραντίλη. Πάντως, έτσι ξεκίνησε και ο Στέλιος Πέτσας. Μετά έπεσε στην παγίδα να προσέχει μόνο την σκηνική του παρουσία στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

----

Είπε το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λεφτά στου Δήμους με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που δεν είναι τώρα του παρόντος να αναλυθούν. Τέλος πάντων, έβαλαν στο πρόγραμμα και καλά έκαναν και την ηλεκτροκίνηση. Κι εσείς τι νομίζετε ότι έχει συμβεί; Οι δήμαρχοι αντικαθιστούν τα προσωπικά τους αυτοκίνητα με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτροκίνητα. Μέχρι και Tesla έχουν παραγγελθεί. Για τους δημάρχους, όχι για υπηρεσίες προς τους δημότες. Αυτή η Τοπική Αυτοδιοίκηση μας πληγώνει.

----

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκε ο επιχειρηματικός και επαγγελματικός κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Ενέργειας εν όψει της απολιγνιτοποίησης. Ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας ευελπιστεί ότι ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας τουλάχιστον θα τους ακούσει.

----

Έγραψαν σε τοίχο και με αφορμή τις τελευταίες «αντιπολιτευτικές» παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου: «Ο Γιώργος Κύρτσος θα είναι ο πρώτος 68χρονος που θα γραφτεί στην ΚΝΕ». Κακίες…

Λένε ότι ο Γιώργος περίμενε έναν ρόλο στα δρώμενα με το Ταμείο ή ακόμη και χαρτοφυλάκιο σε οικονομικό υπουργείο. Δεν το πιστεύω. Να αφήσει τις Βρυξέλλες για την πτωχή και όχι και τόσο τίμια Αθήνα;

----

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις σε φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, με νέες εταιρείες να λαμβάνουν άδεια εγκατάστασης. Την λίστα εμπλουτίζει η Hellenicann, η οποία απέκτησε, πρόσφατα, άδεια πενταετούς διάρκειας για να δημιουργήσει μονάδα σε έκταση 68 στρεμμάτων στο Κιλκίς. Πρόκειται για μία βολιώτικη εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

---

Περί τις 120 σελίδες είναι η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Dassault Aviation για την προμήθεια έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale. Το κείμενο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή είναι αρκετά δύσκολο για τους μη μυημένους. Ωστόσο, οι λάτρεις των πολεμικών αεροσκαφών θα εκτιμήσουν όρους, που περιέχει η σύμβαση, όπως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ή μονάδα αδρανειακής πλοήγησης.

----

Μετά την εξαγορά της Singular Logic από Space Hellas και Epsilon Net, καθώς επίσης και την έντονη κινητικότητα της Entersoft για εξαγορές, μαθαίνουμε πως κυοφορούνται εξαγορές και από την Profile. Η μία από αυτές αναμένεται να ανακοινωθεί έως –το αργότερο- τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει έτοιμο επενδυτικό πλάνο έως το 2022, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα οικονομικά της μεγέθη δεν επηρεάστηκαν το 2020 από την πανδημία του κορονοϊού. Παρόμοια εικόνα αναμένεται να επικρατήσει και το 2021.

--

H MLS ανακοίνωσε πως δεν θα πληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα από μερίδα ομολογιούχων, ενώ άνθρωποι με γνώση του ζητήματος δεν αποκλείουν το προσεχές διάστημα να κατατεθούν και μηνύσεις για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Από τη μεριά της διοίκησης υπό τον Γιάννη Καματάκη, διαρρέεται πως έχει βρεθεί επενδυτής. Ο καιρός θα δείξει αν η φημολογία ευσταθεί ή αν πρόκειται για μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

--

Προβληματισμός επικρατεί στη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ για τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού. Η εταιρεία έχει στεγνώσει από ρευστότητα και αυτό έφερε το ομολογιακό με την Πειραιώς ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία με αυτά τα χρήματα θα αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της, ενώ το κεφάλαιο του δανείου θα εξοφληθεί με 10 εξαμηνιαίες δόσεις. Στα θετικά η υπογραφή της σύμβασης έργου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή συγκροτήματος στον Αυλώνα. Το project ανέρχεται σε 15,7 εκατ. ευρώ.