Black Box: Ο Κυριάκος δικαιώνει τον... Κυριάκο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποδεικνύεται ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ανέλαβε τις πλατφόρμες για τον εμβολιασμό και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δικαιώνει την επιλογή του πρωθυπουργού να εμπιστευτεί  το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα χέρια του νεαρού πολιτικού. Ο Κυριάκος έχει βγάλει τον... Κυριάκο ασπροσώπο. Μπορεί το ιατρικό κομμάτι να ανήκει στον Βασίλη Κικίλια, αλλά η ηλεκτρονική οργάνωση των εμβολιασμών μέσω της άυλης συνταγογράφησης, της δημιουργίας του emvolio.gr, της συμβολής των ΚΕΠ, κ.α πιστώνεται στον Κυριάκο Πιερρακάκη.

----

Όποιος φεύγει από το Μαξίμου για τα γραφεία της Βασιλίσσης Σοφίας, ξέρει ότι τον περιμένει η παραίτηση και η πολιτική έρημος. Αυτό συνέβη με τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Τον ίδιο δρόμο, ως προς το σκέλος της υπόθεσης, αυτό δηλαδή της μετακόμισης, φέρεται να ακολουθεί και ο κ. Σκέρτσος. Ο σύντροφος Σκέρτσος, πάντως, πήρε ένα ρούμπο με τον διορισμό Δημητριάδη στο Υπερταμείο. Θα είναι αρκετός αυτός ο ρούμπος; Ή αλλιώς με πόσους ρούμπους μετράει ο διορισμός Δημητριάδη στο Υπερταμείο; Ρουμποκαταστάσεις...

----

Ο Μινώταυρος δεν είχε την χαρά να γνωρίσει δια ζώσης την Διευθύνουσα Σύμβουλο του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη η θητεία της οποίας έληξε και αποχωρεί. Είναι όμως δίκαιο να πούμε ότι πρόκειται για μια γυναίκα μάνατζερ που κατάφερε να επιβάλλει την εταιρική διακυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να οδηγήσει τις εταιρείες αυτές σε κερδοφορία και ταυτόχρονα να αφήσει 100 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Υπερταμείου. Δεν νομίζω να υπάρχουν  άλλες  ανάλογες περιπτώσεις στον ταλαιπωρημένο δημόσιο τομέα. Ελπίζω όμως να δοθεί και σε άλλες γυναίκες η δυνατότητα να αποδείξουν τι σημαίνει… σιδηρά παρουσία.

----

Goldman Sachs και UBS που είναι σύμβουλοι στην AMK της Τράπεζας Πειραιώς, θεωρούν ότι για να προχωρήσει η αύξηση, θα πρέπει να έχει λήξει σύντομα η κυβέρνηση το θέμα της τροποποίησης του νόμου που διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ και να έχει εγκριθεί το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ από τις εποπτεύουσες ευρωπαϊκές αρχές.

----

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση στελεχών της MLS αναφορικά με το γεγονός ότι η εταιρεία άφησε άλλο ένα «απλήρωτο λογαριασμό» στους ομολογιούχους. Πρόκειται για τα κουπόνια του ομολογιακού MΛΣ01 που ήταν πληρωτέα 12.10.2020 και 12.01.2021. Η μόνη απόκριση που δίδονταν χθες ήταν ότι το θέμα θα συζητηθεί με τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων, την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί η αργοπορία των αρχών να φέρουν στην δημοσιότητα το πόρισμα της Deloitte. Καιτοι έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες που ξεκίνησε να συντάσσεται, οι μέτοχοι όπως και οι ομολογιούχοι, δεν γνωρίζουν ακόμη την «τρύπα» - ή την απεικόνιση των στοιχείων της εταιρείας- στις οικονομικές της καταστάσεις. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν από τον περασμένο Μάιο να μην υπάρχουν διαθέσιμα τα αναθεωρημένα στοιχεία της επιχείρησης.

----

Στη γραμμή που χάραξε η Γιώργης ο Γεράρδος, σιγά-σιγά έρχονται όλοι οι μεγάλοι χονδρέμποροι και λιανέμποροι της πληροφορικής. Έτσι μετά την Πλαίσιο Computers, και ο όμιλος του Πάνου Γερμανού πυκνώνει τις θέσεις του στην αγορά των λευκών συσκευών. Η μεγάλη αρχή εκεί έγινε με την Public και την Media Markt και τώρα συνεχίζει η WestNet.

Η τελευταία είχε ξεκινήσει ως εταιρεία εισαγωγής προϊόντων πληροφορικής πλέον έχει αναλάβει το σύνολο των προϊόντων της Sharp. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία ανέλαβε το σύνολο των προϊόντων της Sharp, προσθέτοντας την τελευταία γραμμή προϊόντων, τα κλιματιστικά του ιαπωνικού οίκου.

----

Είναι φως φανάρι από την ανακοίνωση των δύο επιχειρήσεων, ότι το έργο των εκλογών της SingularLogic, ως στρατηγική περιέρχεται στην Space Hellas. Το ζήτημα τώρα είναι αν θα χρειαστεί να υπογραφεί μια διπλή σύμβαση φέτος με το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο στην εταιρεία φέτος. Τουλάχιστον δεν είναι αυτή η πρόθεση…

----

Στην Ελλάδα την εποχή του κορονοϊού για να πάρει bonus εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει είτε να είναι υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ ή σε εισπρακτική εταιρεία. Και μεν για τα πρώτα έχει γίνει λίγο ως πολύ γνωστό από πέρυσι καθώς αρκετές μεγάλες αλυσίδες έσπευσαν να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία τους να ανταμείψουν τους υπαλλήλους  τους οι οποίοι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν σε αντίξοες συνθήκες με διευρυμένο ωράριο κλπ. Για τις εταιρείες όμως που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια δεν είχαν γίνει γνωστές ανάλογες πρωτοβουλίες. Αυτό δείχνει να αλλάζει καθώς όπως πληροφορούμαστε, η doValue πρόκειται να διαθέσει για bonus στο προσωπικό της 1,5 εκατ. ευρω.  Η διοίκηση της εταιρείας (Θ.Καλαντώνης, Τ.Πανούσης) θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την ευαρέσκεια της στο προσωπικό για την υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί καθώς κατόρθωσε να αυξήσει κατά 11 δισ. ευρώ (έναντι 10 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος) τα υπό διαχείριση δάνεια.

---

Φαινόμενο καθαρά ελληνικό. Από παράταση σε παράταση οδηγείται η διαδικασία περάτωσης της εκκαθάρισης του Οργανισμού Κωπαΐδας που συστάθηκε το 1953 και του οποίου η κατάργηση προβλέφθηκε, για πρώτη φορά, με νόμο του 2014 για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων. Έκτοτε δεν κατέστη δυνατή η κατάργηση του οργανισμού που έχει συνδεθεί με την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, αλλά, κατά βάση, είχε ως αντικείμενο την άρδευση του κωπαϊδικού πεδίου. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η εκκαθάριση της κρατικής εταιρείας έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Ο στόχος που δεν επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παράταση του χρόνου εκκαθάρισης, αρχικά, για τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και τώρα για τις 30 Ιουνίου.

----

Παρά τα διαδοχικά limit up της Βιοτέρ και την συμφωνία αναδιάρθρωσης, δεν υφίσταται «λευκός ιππότης»  για την ιστορική τεχνική εταιρεία. Αυτό διαβεβαιώνουν τη στήλη πηγές, που σπανίως έχουν διαψευστεί, διευκρινίζοντας πως το μόνο βέβαιο είναι η πληθώρα ενδιαφερομένων για τα ακίνητα της Βιοτέρ, που πρόκειται να πωληθούν σύντομα.

----

Στο αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G. Capital οδεύουν κατά πάσα πιθανότητα οι οφειλές ύψους 90 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος για την πώληση των οποίων οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική και Πειραιώς έτρεξαν διαγωνιστική διαδικασία προ διμήνου με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Deloitte. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το H.I.G. Capital έχει υποβάλει την υψηλότερη προσφορά και μάλιστα με διαφορά από τον επόμενο πλειοδότη. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω fund έχει ήδη αποκτήσει και χρέος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εκποιήσει n Eurobank. Με τη διαφαινόμενη απόκτηση και των οφειλών της εταιρείας προς την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, θα ελέγχει χρέος της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ να οφείλονται στην Alpha Bank.

----

Στις 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών που επιθυμούν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι είχαν υποβάλλει αίτηση έως και το τέλος του 2014 αλλά η υπόθεση τους ακόμη δεν είχε ακόμη δικαστεί από το 2014. Όμως η πλατφόρμα σύμφωνα με τους δικηγόρους αντιμετωπίζει προβλήματα ενώ λόγω της πανδημίας καθυστερεί πολύ η συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις που έχουν διενεργηθεί φθάνουν τις 4400 έναντι 20.000 που θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί. Οι δικηγόροι προειδοποιούν ότι θα κατέβουν σε αποχή, αν δεν παραταθεί η προθεσμία...