Black Box: Ο χρόνος κυλάει για τις τράπεζες

-«Άφθονο χρόνο» στις τράπεζες για να αποκαταστήσουν τα αποθέματα ασφαλείας υπόσχεται ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία σε συνέντευξη του. Ο κ. Ενρία εφιστά την προσοχή στις τράπεζες γιατί  «η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αρχίσει να γίνεται ορατή μόνο στο τέλος του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους - δηλαδή περίπου σε έναν έως τέσσερις μήνες».

-Τονίζει επίσης ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης και προσθέτει πως είναι «πιθανόν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξηθούν σημαντικά». Και για αυτό το αφεντικό του SSM επισημαίνει ότι είναι «καίριας σημασίας οι τράπεζες να προετοιμαστούν σωστά για την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των οφειλετών με οικονομικές δυσχέρειες και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν δεν το κάνουν, θα τεθούν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη και επίσης θα επηρεαστεί αρνητικά η κερδοφορία και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών».

-Κι επειδή η στήλη δεν αντέχει την μαυρίλα, να πούμε κι ένα ευχάριστο νέο. Οι τράπεζες στα αποτελέσματά τους επιφυλάσσουν -επιτέλους- και μια ευχάριστη έκπληξη: Μετά από καιρό θα παρουσιάσουν αυξημένα επιτοκιακά έσοδα,  καθώς έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εγκρίσεις νέων δανείων.

- Συνεχίζονται στην τραπεζική πιάτσα οι διάφορες φημολογίες για μετακινήσεις στελεχών. Κατά τις φημολογίες πάντοτε, κάποιοι βλέπουν τον Π. Μυλωνά να μετακινείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με καθήκοντα υποδιοικητή. 

-Όσον αφορά το Χρηματιστήριο δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα το ΧΑ θα είναι υπό την επήρεια των δυσμενών αλλαγών στους δείκτες της MSCI. Μέχρι τις 29 Μάιου, ημέρα εφαρμογής των αλλαγών, απομένουν 12 συνεδριάσεις.