Black Box: Χρόνια πολλά παικταράδες μου!

Θα σας πω τι πιστεύω. Ο Κυριάκος δεν είναι προβλέψιμος. Όποιος πιστεύει το αντίθετο έχει χάσει και μάλιστα πανηγυρικά. Είναι άλλο πράγμα τι αφήνει να εννοηθεί και άλλο τι κάνει. Είναι μαέστρος σε αυτό το παιχνίδι. Κατά συνέπεια, όσα λέγονται και διαρρέουν για τον ανασχηματισμό έχουν βάση, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή. Το έχει ξανακάνει ο Κυριάκος αυτό το καλοκαίρι, όταν ο «σαρωτικός ανασχηματισμός» έγινε στο τέλος «κάτι άλλο». Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Και κυρίως δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε τότε σε διάφορα μέτωπα. Κατά συνέπεια, είναι πιο εύκολες οι αποφάσεις προς την πλευρά του «σαρωτικού».

---

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον σύντροφο Βασίλη να κρατάει το χαρτοφυλάκιό του. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι τα έκανες όλα καλά στην πανδημία και να αλλάζεις τον υπουργό σου; Αλλά όλα αυτά είναι εικασίες. Όπως έχουμε πει και άλλοτε.

---

Εθνικές εορτές και αργίες η στήλη δεινοπαθεί να βρει υλικό για να στηρίξει την αξιοπρεπή πορεία της στον βέβηλο αυτό κόσμο. Κι έτσι ζητάει την βοήθεια μυστικών φίλων. Αυτό επιδίωξε και χτες ο Μινώταυρος, απευθυνόμενος σε στέλεχος τράπεζας: «Κανένα παρασκήνιο φιλαράκι»; Και τι απάντησε ο ανάλγητος; «Εμείς, κύργιε, δεν βγάζουμε παραοικονομικά. Βγάζουμε ειδήσεις». Να σας δω παλικάρια εκεί στην Σταδίου τι σόι ειδήσεις μας έχετε. Είμαστε σε επιφυλακή!

---

Κι όση ώρα η εγχώρια επιχειρηματικότητα αναρωτιέται πόσο κάνουν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, δίδεται ο χρόνος στους Γερμανούς να σχεδιάσουν ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό πλάνο. Ο αντικειμενικός στόχος είναι οι φρεγάτες και τα υποβρύχια. Οπότε το παιχνίδι αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Αμερικανικά ή γερμανικά; Αν δεν είχαν ολιγωρήσει οι Αμερικανοί και δεν είχαν χαθεί μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων, δεν θα είχε δημιουργηθεί ζωτικός χώρος για να μπει κι άλλος στο παιχνίδι.

---

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω. Γιατί τα δέματα από την άλλη άκρη του κόσμου φτάνουν στην ώρα τους, ενώ από το Παγκράτι στα Πατήσια μπορεί να χαθούν κάπου στο Καπανδρίτι; Το μυστικό, φιλελέδες μου, είναι στα συμβόλαια που υπογράφουν οι εταιρείες courier. Άλλο να τσακώνεσαι με τον κυρ Θανάση και άλλο να κινδυνεύεις να σου πάρει το κεφάλι ο πολυεθνικός.

---

Το 2021 αναμένεται να είναι και η χρονιά του ξεσκαρταρίσματος” των κόκκινων δανείων. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί νέο. Η είδηση όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι μία ακόμη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έλαβε άδεια. Πρόκειται για την “Silverton Ανώνυμη Εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις”, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση χορήγησης άδειας της Τράπεζας της Ελλάδος.

---

Τελικά πουλάει ή όχι το ξενοδοχείο President η ΓΕΚΕ; Ίσως θα μείνουμε με την απορία. Ίσως και όχι. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε χθες επισήμως η εταιρεία με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής, πωλητήριο δεν υφίσταται. Οι πληροφορίες όμως επιμένουν καθώς πωλητήριο φαίνεται να υφίσταται και μάλιστα την αναζήτηση αγοραστών έχει αναλάβει συγκεκριμένο μεσιτικό γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει αναρτήσει αναλυτική σχετική αγγελία στην ιστοσελίδα του, με φωτογραφίες, περιγραφές κλπ! Το ζητούμενο τίμημα όπως αναφέρεται στην εν λόγω αγγελία, είναι 110 εκατ. ευρώ. Το μυστήριο έσπευσε να ξεδιαλύνει, χθες, από ό,τι μαθαίνουμε, ο γενικός διευθυντής του President, που αναφέρει ότι η ΓΕΚΕ ποτέ δεν έδωσε γραπτή ή προφορική εντολή στο βρυξελλιώτικο μεσιτικό γραφείο.  

---

Τα απόνερα του Brexit επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ουκ ολίγους Έλληνες. Και δεν μιλάμε για εργαζόμενους, φοιτητές κλπ, αλλά για περίπου 20.000 με 30.000 Έλληνες επενδυτές οι οποίοι χρησιμοποιούν την διάσημη και χαμηλού κόστος πλατφόρμα της Interactive Brokers για να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους σε μετοχές, ομόλογα, forex κλπ. Η Interactive Brokers είναι από τις πρώτες που εγκαταλείπουν την έδρα τους στο Λονδίνο και μεταφέρονται σε άλλη γη και άλλα μέρη. Εν προκειμένω στην Ουγγαρία όπου έλκει την καταγωγή του ο ζάπλουτος σήμερα ιδρυτής της Τόμας Πίτερφλαϊ. Η εταιρεία έχει αρχίσει να ενημερώνει ήδη (και τους Έλληνες) πελάτες της για την «μετακόμιση».

-----------

Στα «πάνω» της η μετοχή της πολυμετοχικής Κέκροψ με συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των traders αλλά κυρίως όσων έχουν ποντάρει -για πολλοστή φορά- στο τέλος του δικαστικού θρίλερ με τα οικόπεδα στο Ψυχικό. Κορονοϊού θέλοντος, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα 300 στρέμματα που διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία εδώ και πάνω από 30 χρόνια, αναμένεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο. Ασχέτως αν θα είναι θετική ή αρνητική, η αγορά φαίνεται να παίζει το καλό σενάριο για τον Κέκροπα που έχει ήδη κερδίσει στο Εφετείο την υπόθεση.

-------

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Τελευταία μέρα του έτους τελικά θα παραδοθεί από την ΕΤΑΔ η Μαρίνα Αλίμου στην Άκτωρ Παραχωρήσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η σχετική σύμβαση υπογράφηκε πριν οκτώ μήνες. Μέρες που είναι όμως, ανταλλάσσουμε μόνον ευχές. Και καθώς η ιδιωτικοποίηση αυτή είναι η μοναδική που συντελέστηκε φέτος από το ΤΑΙΠΕΔ, έχει ελκύσει υψηλό κυβερνητικό ενδιαφέρον. Στην τελετή που προγραμματίστηκε για σήμερα, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Φυσικά θα συμμετάσχουν στελέχη της ΕΤΑΔ και του παραχωρησιούχου, όπως επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχ. Λαμπίρης. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις προσέφερε τίμημα 57 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα την παραχώρηση της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας για περίοδο 40 (συν 10) ετών.

Η παραχωρησιούχος εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ξενοδοχείο, πάρκο αναψυχής, χώρους εστίασης περιπάτου κ.ά. που θα αλλάξουν την εικόνα της μαρίνας, μιας τοποθεσία σήμερα που δεν τιμά την χώρα, αλλά και την γεωγραφία της. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε περίπου 48 μήνες.

-----

Συνοδοιπόροι στον όχημα των αγορών. Πάρτε βαθιά ανάσα και σκεφτείτε ότι από σήμερα το απόγευμα και για τρία 24ωρα οι οθόνες θα είναι σβηστές. Οπότε, αφήστε το trading και ευχηθείτε μέσα από την καρδιά σας να πάει στο καλό το 2020 και να κερδίσουμε τις κορυφές στο 2021. Δεν ξέρω αν σας το έχω πει, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καλές προοπτικές. Ναι σας λέω. Ποιο νόμισμα και σε ποια βασιλόπιτα. Έχω ένα γράφημα…

-----

Στην εκπνοή του χρόνου κυριολεκτικά «σκάνε» τα deal στην πληροφορική με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Singular Logic αλλά και την εξαγορά της Optimum από την Entersoft έναντι 5,1 εκατ. ευρώ. Ένας κλάδος που κινήθηκε κόντρα στην πανδημία σε μια κατεύθυνση συγκέντρωσης και δημιουργίας ισχυρών σχημάτων. Και βέβαια όλα αυτά την στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαγνήτη για την καινοτομία και τις επενδύσεις σε αυτήν. Οι διαγωνισμοί των μεγάλων έργων, ύψους 6 δισ. που έρχονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η έλευση μεγάλων παικτών στην χώρα αλλά και κινήσεις όπως το κέντρο καινοτομίας στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ, δείχνουν ότι τα φώτα της πληροφορικής μόλις άρχισαν να λάμπουν…

Καλή χρονιά παικταράδες μου και με υγεία!