Black Box: Χρειάζεται γερό στομάχι και... ηρεμιστικά

- Το ΧΑ με τη χθεσινή  ελεύθερη πτώση προεξόφλησε μέχρι και την μελλοντική εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Από εδώ και πέρα χρειάζεται γερό στομάχι, λίγα ηρεμιστικά και αρκετή ψυχραιμία γιατί θα περάσουμε αρκετές διαφορετικές φάσεις με την εξάπλωση της επιδημίας.

- Διανύουμε μια συγκυρία που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει η υπόθεση με τον κορονοϊό. Αν η επιδημία χτυπήσει τον τουρισμό είναι πιθανόν ακόμη και να μιλάμε τον Σεπτέμβριο για φορολογικά και άλλα ανάλογα μέτρα. Δεν χρειάζεται πανικός, όχι γιατί η κατάσταση δεν είναι σοβαρή, αλλά γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.

- Το ευτυχές στην περίπτωση μας είναι ότι οι ελπίδες για ανάσχεση των τυχόν περιστατικών του κορονοϊού, βασίζεται στο να έχουμε καλό καιρό τον Μάρτιο. Αν ανέβει η θερμοκρασία η εξάπλωση θα παρουσιάσει ύφεση. Προς το παρόν, όλα τα επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας.

- Στα θετικά για την Αlpha Bank καταγράφεται η τριετής επιχειρησιακή σύμβαση, που υπέγραψαν ο CEO B. Ψάλτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τάσος Γκιάτης, καθώς εξασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη σε μια σημαντική περίοδο για την τράπεζα.

- Μεγάλο το στραπάτσο της χρηματιστηριακής αγοράς  αλλά ακόμη μεγαλύτερο για τις εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη. Στο -18,5% χθες η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στο -17,2% η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και -19,7% για την ΙΝΤΡΑLOT. Η ΙΝΤΡΑLOT σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει - αν η στήλη κατενόησε σωστά- πως   η κατά 49% θυγατρική της στην Βουλγαρία Eurobet Ltd έχασε από το Δημόσιο τις τρεις από τις έξι άδειες που είχε και πλέον θα διαχειρίζεται  μόνον ΚΙΝΟ, επίγειο και online Στοίχημα.

- Επίσης επιβλήθηκαν στη θυγατρική της Eurobet Ltd από τη Βουλγαρική Επιτροπή Παιγνίων εισφορές  ύψους 74,4 εκατ. BGN, και άλλων 328,9 εκατ. BGN στη συγγενή εταιρεία Eurofootball Ltd. Δεδομένου ότι κάθε λέβα ισούται με 0,51 ευρώ, μιλάμε για οφειλή προς το Βουλγαρικό Δημόσιο ύψους περίπου 205 εκατ. ευρώ.Η ΙΝΤΡΑLOT προσθέτει πως θα προσφύγει στα βουλγαρικά δικαστήρια κλπ

- Κλείδωσε η ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην κεντρική τράπεζα. Συνήθως οι σχετικές ανακοινώσεις από την εκάστοτε Κυβέρνηση πραγματοποιούνται Μάρτιο ή το αργότερο ως τα μέσα Απριλίου. Η μοναδική περίπτωση που η ανακοίνωση έγινε Μάιο,  ήταν η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα. Μάλιστα ο τότε Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε χρειαστεί να πάρει ειδική άδεια για την καθυστέρηση. Οπότε λογικά οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δεύτερη θητεία Γ. Στουρνάρα θα γίνουν κάποια στιγμή τον Μάρτιο.