Black Box: Άλφα όπως...Όμικρον, Τικ-Τοκ αντίστροφα μετρούν τα δισ. , αυλαία με Βωβό και η εξομολόγηση

Οι influencers στον τομέα επενδύσεων σαρώνουν τα ταμεία. Οι financial influencers, κυρίως αυτοδίδακτοι, μοιράζονται συμβουλές με τους ακόλουθους,  και συμβουλές για επενδυτικές προτάσεις, και μερικοί αμείβονται με πολύ υψηλές αμοιβές από εταιρείες και πλατφόρμες που θέλουν να προσεγγίσουν το επενδυτικό κοινό. Οι νέοι επενδυτές που σκέφτονται να εμβαθύνουν στον χώρο των επενδύσεων χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια,  ακολουθούν τυφλά τους αγαπημένους τους influencers για το πού να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Μια γρήγορη αναζήτηση για το «crypto» στην εφαρμογή TikTok εμφανίζει δεκάδες χιλιάδες βίντεο, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν λεζάντες με κάποια παραλλαγή του «αυτό που  αγοράζω τώρα»  ή «5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά κρυπτονομισμάτων σήμερα».

Τα βίντεο είναι σύντομα, πιασάρικα και, το πιο σημαντικό, εύκολο να τα παρακολουθήσετε. Οι δημιουργοί απευθύνονται στους followers τους χαλαρά, σαν να μιλούν σε φίλους. Ωστόσο, το TikTok ανακοίνωσε πρόσφατα την απαγόρευση περιεχομένου χορηγίας που προωθεί χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Η εφαρμογή θα καταπολεμήσει το περιεχόμενο επί πληρωμή που ωθεί τους θεατές να επενδύσουν σε συγκεκριμένα προϊόντα ή κρυπτονομίσματα.

Ο μαγικός κόσμος των crypto, της νέας οικονομίας (για άλλους μεγάλη… «φούσκα») που έχει κάνει την εμφάνισή της στην αγορά τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται καθημερινά στο Liberal Markets από τον «μετρ του είδους» Νίκο Κωστόπουλο.

---

Με τους πλειστηριασμούς της άλλοτε παντοδύναμης «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» έριξε αυλαία το 2021. Νομοτελειακά όμως, οι εκποιήσεις των ακινήτων του εργολάβου, που έχει υπογράψει ορισμένα από τα πιο ψηλά κτίρια της Κηφισίας θα μας απασχολήσουν και την επόμενη χρονιά. Δεν πρόκειται για προφητεία, μιας και οι εκποιήσεις για τα περισσότερα ακίνητα υπήρξαν άγονες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ημιτελές-εδώ και χρόνια- κτίριο στο Μαρούσι στην Λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι. Έχει επανειλημμένως βγει στο σφυρί αλλά ποτέ δεν έχει εμφανιστεί κάποιος υπερθεματιστής. Κι αυτό επειδή για να μπορεί να αξιοποιηθεί το ακίνητο πρέπει να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου και να ακολουθήσει η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ. Χρονοβόρες δηλαδή, διαδικασίες με άγνωστη ημερομηνία λήξης.

---

Τα προβλήματα του έκπτωτου «μεγαλοdevelopper» μας θύμισαν ότι την ερχόμενη χρονιά θα κονταροχτυπηθούν πολλοί ενδιαφερόμενοι στην αρένα του e-auction. Ως γνωστόν, η αγορά είναι ρηχή, τα καλά ακίνητα έχουν λιγοστέψει και το κυνήγι των ευκαιριών είναι πιο δύσκολο και από το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Έτσι, λοιπόν, οι πλειστηριασμοί είναι καλή «πηγή» αναζήτησης ευκαιριών. Αλλά κυρίως για γνώστες του «σπορ», καθώς οι παγίδες είναι πολύ περισσότερες από τις πραγματικές ευκαιρίες. Κάπως έτσι, ουκ ολίγοι, έχουν φορτωθεί με ακίνητα φθηνά, αλλά με πληθώρα πολεοδομικών προβλημάτων που είναι, εάν όχι αδύνατον, δύσκολο να ρυθμιστούν. Έτσι το 2022 θα δοθεί μάχη για ακίνητα - «φιλέτα» που βγαίνουν στο σφυρί.   Καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν μαζικά σε πλειστηριασμούς ακινήτων…

---

Δεν  φαίνεται να «τσουλάει» της Attica Bank. Η χαμηλή διασπορά της μετοχής, μετά και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της, οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αφαιρέσει τη μετοχή από τη σύνθεση όλων των δεικτών στους οποίους συμμετείχε (ΓΔ και Δείκτη Συνολικής Απόδοσης ΓΔ, Δείκτη ATHEX ESG, Δείκτη FTSE/XA Mid Cap, Δείκτη FTSE/XA-ΧΑΚ Τραπεζών, Δείκτη FTSE/XA Αγοράς, Δείκτης FTSE/XA Τράπεζες.)

Μια απόφαση που έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πολύ μεγάλης ΑΜΚ (σε σχέση με την προ ΑΜΚ κεφαλαιοποίησή της), που όπως όλα δείχνουν δεν έπεισε τους επενδυτές. Και αν συνυπολογίσουμε το ότι εδόθη το 100% των αιτηθέντων αδιαθέτων, είναι φανερό ότι έχει εγκλωβιστεί πολύς κόσμος σε ένα χαρτί που δεν αφήνει εύκολη έξοδο λόγω της κακής εμπορευσιμότητας. Και η κατάσταση στην αγορά παραγώγων δεν είναι καλύτερη, για ενδεχόμενο αντιστάθμισμα.

Η μετοχή καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, με χαμηλούς μεσοσταθμικούς τζίρους, αποσυντονίζοντας ακόμα περισσότερο τους εμπλεκομένους. Πάντως, από σήμερα δεν θα υφίστανται οι αναγκαστικές πωλήσεις που έχουν χαρακτήρα αναδιάρθρωσης από όποια χαρτοφυλάκια ακολουθούν τους δείκτες από τους οποίους βγαίνει η Αττικής, οπότε θα δούμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια…

---

Απομακρυσμένη εργασίας Vs υβριδικών μοντέλων. Η Όμικρον αλλάζει (ξανά) τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι δουλεύουν στην Ελλάδα. Την αρχή έκανε η Alpha Bank.   Εφαρμόζει υψηλό ποσοστό τηλεργασίας στις Κεντρικές Υπηρεσίες της  (66%) σαν μέτρο προστασίας από τον ιό. Πρακτικά, οι δύο στους τρεις εργάζονται από μακριά,  ενώ σε όσες διευθύνσεις είναι εφικτό λόγω αντικειμένου, η τηλεργασία μπορεί να φτάσει και το 100% του προσωπικού. Για το δίκτυο η διοίκηση της Alpha Bank προέβλεψε, να δημιουργηθούν δύο ομάδες, που θα εργάζονται εκ περιτροπής, τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχουν υλοποιηθεί από την Τράπεζα σειρά ενημερωτικών δράσεων - μεταξύ των οποίων και εκδηλώσεις (digital events) ενημέρωσης και συζήτησης με το προσωπικό, για τους τρόπους προφύλαξης και τη σημασία του εμβολιασμού, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ιατρών.

---

Από κοντά και η Wind. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας πέρασε σε καθεστώς καθολικής τηλεργασίας. Ο στόχος; Η πρόληψη και η προστασία τους από την Covid-19

---

Ελπίδα το νέο έτος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς θα είναι το μεγάλο game changer για την οικονομία, θωρακίζοντας το χαμηλό κόστος δανεισμού και την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που θα προσελκύσει η χώρα.

---

 To 2022 οι αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια και οριστική έξοδο από την κατηγορία junk.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις και οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενισχύει το σενάριο ταχύτερης πορείας προς το investment grade το 2022, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας που ακολούθησε την έξοδο της από τα μνημόνια.

Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης με βάθος και διάρκεια που θα βοηθήσουν την οικονομία να τροφοδοτεί με θετικές ειδήσεις τη διεθνή κοινότητα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ένα μεγάλο ζητούμενο για τους οίκους αξιολόγησης είναι η διασφάλιση πως δεν θα τεθεί ξανά σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Ανάμεσα στους καταλύτες που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, τους οποίους θα παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης, είναι ο υψηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, η εμπροσθοβαρής υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και η υλοποίηση φιλικών προς τις αγορές μεταρρυθμίσεων.

Η ανάπτυξη της οικονομίας που θα στηρίζεται σε επενδύσεις θα παίξει ρόλο κλειδί για τους οίκους αξιολόγησης. Παρά την αβεβαιότητα της μετάλλαξης Όμικρον, η εκτίμηση οτι δεν θα εξασθενήσει τα επόμενα χρόνια αλλά θα διατηρηθεί σε επίπεδα που θα διασφαλίσουν την ομαλή εικόνα στα δημόσια οικονομικά θα συμβάλλει στις περαιτέρω αναβαθμίσεις προς την επενδυτική βαθμίδα.

---

Το αισιόδοξο σενάριο είναι το παραπάνω. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να καθυστερήσουμε να δούμε επενδυτική βαθμίδα, έως το …2024. Το City του Λονδίνου είναι κάτι σαν τη δημοσιογραφία. Δεν κοιμάται ποτέ. Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στα πολύωρα meetings, ανώτατο στέλεχος κορυφαίου οίκου αξιολόγησης εκμυστηρεύθηκε στη στήλη πως η επενδυτική βαθμίδα θα …αργήσει. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι πως θα συρρικνωθεί και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ελέω Όμικρον. «Αν τα μέτρα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022» είπε. Προς τα κάτω…

---

Στοχευμένες και επιλεκτικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων πραγματοποιεί η Trastor, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Τάσο Καζίνο.  Για το σκοπό αυτό, αντλεί «φρέσκα» κεφάλαια, προχωρώντας στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου της τάξεως των 65,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 43,2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξόφληση του τραπεζικού της δανεισμού και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε νέες αγορές. Δείγμα των επενδυτικών της προθέσεων έδωσε, πρόσφατα, η ΑΕΕΑΠ, προχωρώντας στην αγορά του 20% εξ αδιαιρέτου ποσοστού κυριότητας κτιρίου γραφείων Kronos Business Centre επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου στο Μαρούσι.

Δεδομένης της ζήτησης που συγκεντρώνει η περιοχή για νέες επενδύσεις σε γραφεία, το deal φαίνεται να εμφανίζει σημαντικές αποδόσεις για την εταιρεία. Για το 20% του Kronos Business Centre η εισηγμένη κατέβαλε 2,35 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει, ήδη, στην κυριότητά της το υπόλοιπο 80%. Για το συγκεκριμένο ποσοστό η εταιρεία πλήρωσε το 2018, 6,5 εκατ. ευρώ. Και μια λεπτομέρεια, που ίσως, να μην θυμούνται πολλοί, το ακίνητο πρώτης προβολής ανήκε στην Lamda Development.

---

Οι προκλήσεις πολλές για την ελληνική οικονομία το 2022.. Η νέα κανονικότητα αναμένεται να έχει ως βασικό δομικό στοιχείο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η πανδημία είτε επιτάχυνε τεκτονικές αλλαγές που αναμένονταν να λάβουν χώρα μεταγενέστερα, είτε πυροδότησε κινδύνους -αλλά και ανέδειξε σημαντικές ευκαιρίες- για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Οι βασικές αβεβαιότητες για το νέος έτος είναι παγκόσμιας κλίμακας και συνδέονται αφενός, με τη μετάλλαξη Omicron και την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου, με την πορεία του πληθωριστικού φαινομένου και ιδιαίτερα την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, υποχρεώνονται να εισάγουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μετριαστεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης. Παρά την αυξανόμενη προσαρμοστικότητα των οικονομιών στα περιοριστικά μέτρα, η εξέλιξη αυτή βραχυπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει, σε κάποιο βαθμό, την οικονομική δραστηριότητα ιδιαίτερα των χωρών που είναι ευάλωτες σε διαταραχές της διεθνούς ζήτησης. Αντισταθμιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να διαδραματίσει η διάθεση νέων φαρμάκων και η διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης που θα συμβάλλουν στη βαθμιαία εξασθένιση της πανδημίας εντός του 2022, κυρίως, όμως, στις ανεπτυγμένες χώρες όπου τα εμβολιαστικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα ταχύτερα.

---

O πληθωρισμός , σε αρκετές χώρες, καταγράφει ιστορικά υψηλά πολλών ετών. Οι πιέσεις αυτές συνδέονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της αδύναμης προσφοράς, λόγω των δυσχερειών που επέφερε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην Ελλάδα, το πληθωριστικό φαινόμενο εξελίσσεται με μικρή καθυστέρηση και ελαφρώς μικρότερη ένταση σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (Ευρωζώνη: Σεπτέμβριος 3,4%, Οκτώβριος 4,1%, Νοέμβριος 4,9%, Ελλάδα: Σεπτέμβριος 1,9%, Οκτώβριος 2,8%, Νοέμβριος 4%).

Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς η άνοδος του επιπέδου τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ωστόσο, η συσσώρευση αποταμιεύσεων, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι μεταβιβάσεις (π.χ. η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022) αντισταθμίζουν, εν μέρει, την αρνητική επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα και συνεπώς στην κατανάλωση. Στο μεσοχρόνιο ορίζοντα, πρόσθετη αιτία ανησυχίας είναι η πιθανότητα πρόκλησης δευτερογενών επιδράσεων που θα έθετε σε κίνηση μία σπειροειδή εξέλιξη τιμών-μισθών, ένα φαινόμενο που επικρατούσε στη χώρα μας σε προηγούμενες δεκαετίες. Η έκθεση της Alpha Bank μας λέει αυτά που …θα δούμε (και) το 2022.

---

Γκαζώνει η κυβέρνηση για επενδύσεις. Στο τέλος του έτους, χθες, δημοσιεύθηκε η κατάρτιση οριστικών πινάκων κατάταξης 305 νέων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό. Τα projects εντάσσονται στα καθεστώτα ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητας» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Το σύνολο της  επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στο ύψος των 19,8 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 114,2 εκατ. ευρώ

---

Προσθέστε και το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Δια χειρός …Σκυλακάκη διατίθενται 1,57 δισ. ευρώ προς έξι ελληνικές τράπεζες, την EBRD και την ΕΤΕπ. Το σημαντικό; Οι τράπεζες θα μπορούν στο εξής να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια και να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, δίνονται χρήματα για marketing και για πράσινο μετασχηματισμό. Μάλιστα αυτά τα ποσά θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες , έως το 30% του business plan. Στόχος επίσης των δανείων είναι η αύξηση του εξαγωγικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων, ενώ θα δοθούν χρήματα και για κεφάλαιο κίνησης.

Όπως αναφέρει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το 20% της επένδυσης θα προέρχεται από ίδια κεφάλαια, το 30% -minimum- από δάνεια και το υπόλοιπο 50% από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…