Black Box 08/01/2020

- Η ψυχραιμία -προσωρινά τουλάχιστον- δείχνει να επανέρχεται στις διεθνείς αγορές. Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν την οικονομία των ΗΠΑ, αν και την ίδια στιγμή δεν προσδοκούν σημαντικά κέρδη για τις μετοχές το 2020. Πάντως το ΧΑ ωφελήθηκε από την αργία των Φώτων και δεδομένης της αβεβαιότητας, η εβδομάδα ξεκίνησε σχετικά καλά.

- Ανατροπές στα μερίδια αγοράς των χρηματιστηριακών εταιριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ , κατέκτησε την 1η θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιριών (Ελληνικών και ξένων) για το 2019 με μερίδιο αγοράς 17,3%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Eurobank με 15,3% και την τρίτη η Euroxx με 13.93%. Η προσπάθεια που έχει γίνει στην Πειραιώς ΑΕΠΕΥ την έχει φέρει σε σταθερά ανοδική πορεία, καθώς από 10.06% το 2017, ανέβηκε στο 15.8% το 2018 και πέρυσι στο 17,3%.

-Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες συναλλαγές που διενεργήθηκαν στο ΧΑ τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ μέσω συνεχών παρουσιάσεων στο εξωτερικό (road show/conferences) έγινε η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία στο κομμάτι των ξένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

-Περί τα μέσα Ιανουαρίου θα είναι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για προγραμματισμένες συναντήσεις με τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η στήλη προτείνει στους τραπεζίτες οι συγκεκριμένες συναντήσεις να αξιοποιηθούν και για να ανιχνεύσουν τις διαθέσεις σχετικά με το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC).

-Πίσω από την επιμονή που σταθερά επιδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον DTC πιθανόν να κρύβονται ανησυχίες για επικείμενες εξελίξεις όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο ή και άλλους παράγοντες. Η ΤτΕ υπενθυμίζεται πως με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής επανέφερε το ζήτημα στα τέλη Δεκεμβρίου αναφερόμενη στην πρόταση της για την αντιμετώπιση των NPLs και επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δίνει λύση και στο ζήτημα του DTC.

-Αύριο Πέμπτη θα μάθουμε τις εξελίξεις για το project του Ελληνικού και τα νεώτερα σχετικά με τον διαγωνισμό για το καζίνο, καθώς η Lamda Development ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη.