Βίλια: Για τέταρτη ημέρα η φωτιά καίει δάσος και απειλεί οικισμούς

Βίλια: Για τέταρτη ημέρα η φωτιά καίει δάσος και απειλεί οικισμούς

Συνεχίζει να μαίνεται για τέταρτη ημέρα το πύρινο μέτωπο που καλύπτει περίπου είκοσι χιλιόμετρα στα Βίλια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής να δίνουν υπεράνθρωπες μάχες με τις αναζωπυρώσεις.

Αυτή την ώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στους οικισμούς  Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) που πλησιάζουν οι φλόγες.

Στα σημεία αυτά έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Ήδη ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι' αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Δύσκολη η νύχτα - Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί

Μετά από μια δύσκολη νύχτα η πυρκαγιά δεν έφτασε στον οικισμό ενώ κινείται προς Παλαιοχώρι και Θέα ενώ στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Στην περιοχή επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Έχουν καεί 75.000 στρέμματα - Η φωτογραφία από δορυφόρο

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel - 2  από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Στη χαρακτηριστική αυτή εικόνα φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.