7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Βενεζουέλα: Στον έλεγχο του Μαδούρο και πάλι η Εθνοσυνέλευση μετά απο αμφιλεγόμενες εκλογές

Βενεζουέλα: Στον έλεγχο του Μαδούρο και πάλι η Εθνοσυνέλευση μετά απο αμφιλεγόμενες εκλογές
AP Photo/Ariana Cubillos

Μετά από μια εκλογική διαδικασία, από την οποία απείχε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, της Βενεζουέλας, ο Νικόλας Μαδούρο ανέκτησε τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης του μοναδικού -μέχρι πρότινος- δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το κόμμα του Μαδούρο και οι σύμμαχοι του έχουν εξασφαλίσει το 68% των ψήφων έναντι 31% κομμάτων της αντιπολίτευσης, ύστερα από την καταμέτρηση των ψήφων, όπου η συμμετοχή των πολιτών ήταν μόνο 31% και δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές.

Εδώ και καιρό το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του κόμματος "Λαϊκή Θέληση" του απερχόμενου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα λάμβανε μέρος στις εκλογές υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς Μαδούρο θα προχωρούσε σε εκτεταμένη νοθεία. Στη διαδικασία μετείχαν μόνο κάποια κόμματα, με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο Μαδούρο μέσω "διαλόγου" με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του πρώην αντιπάλου του για την προεδρία, Ενρίκε Καπρίλες.

Πρακτικά, η νίκη του Μαδούρο στερεί απο την αντιπολίτευση το μόνο θεσμό που είχε υπό τον έλεγχο της και αφαιρεί συνάμα από τον Χουάν Γκουαϊδό τον τίτλο του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, με τον οποίο είχε αναγνωριστεί από τουλάχιστον 50 χώρες διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο το 2019 ύστερα από αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, ο Χουάν Γκουαϊδό έκανε χρήση διάταξης του Συντάγματος κηρύσσοντας "άκυρη" τη νέα θητεία του αντιπάλου του.