Β. Κοντοζαμάνης: Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 87%

Β. Κοντοζαμάνης: Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 87%

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87% και ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδας ήταν 410 εισαγωγές, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Προσέθεσε ότι στην Αττική από τις 229 συνολικά ΜΕΘ για covid-19 κατειλημμένες είναι οι 177 κλίνες και σε ό,τι αφορά την κάλυψη απλών κλινών, περίπου 600 ασθενείς νοσηλεύονται. Στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 απλών κλινών οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408.

Αναφορικά με τη διατίμηση του τεστ ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Προετοιμασία για τα εμβόλια

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται για τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14 και ήδη έχουν φτάσει τα επτά και τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια θα γίνει η διανομή σε διάφορα σημεία της χώρας.

Όπως είπε, τα εμβόλια έρχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται σε θερμοκρασίες των -70 βαθμών Κελσίου, αλλά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, και αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν τα ειδικά ψυγεία.

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός

Σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο, είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και είναι σαφής και η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν, πρoσέθεσε, «συζητήσεις προκειμένου να παραμείνουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά, αυτή είναι και η πάγια θέση της ΕΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα τις ακολουθήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση». Στόχος, τόνισε, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και για την ασφάλεια των εμβολίων, διότι αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά όταν λάβουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.