Αυστρία: Συνομιλίες του καγκελάριου Κερν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν για το προσφυγικό

Αυστρία: Συνομιλίες του καγκελάριου Κερν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν για το προσφυγικό

Η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στη Βουδαπέστη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, στις οποίες θα συζητηθεί επίσης η από κοινού διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Βίκτορ Ορμπάν, του Αυστριακού καγκελαρίου, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Μαΐου, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα αιφνιδιαστικά Βέρνερ Φάιμαν, και ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο των συνομιλιών τους αναμένεται να αποτελέσει η επιστροφή προσφύγων στο πλαίσιο της "Διαδικασίας του Δουβλίνου", όπου η Ουγγαρία κρατά εδώ και πολύ καιρό αρνητική στάση.

Η Διαδικασία προβλέπει ότι αρμόδια για τους αιτούντες άσυλο είναι εκείνη η χώρα στην οποία αυτοί εισήλθαν για πρώτη φορά σε έδαφος της ΕΕ, με την Βουδαπέστη να ισχυρίζεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν εκεί από τη Σερβία είχαν εισέλθει νωρίτερα σε άλλη χώρα της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η ίδια δεν είναι αρμόδια για αυτούς. Σύμφωνα όμως με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα.

Σε επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει στις 14 Ιουλίου οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα και Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, στο Ρέσκε στα ουγγρο-σερβικά σύνορα, η ουγγρική πλευρά είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να δέχεται την επιστροφή προσφύγων οι οποίοι έχουν φτάσει μέσω μίας χώρας-μη μέλους της ΕΕ, κάτι που πρακτικά φέρεται να είναι ήσσονος σημασίας.

Σχολιάζοντας πρόσφατα το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν δέχεται πίσω αιτούντες άσυλο στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε επισημάνει πως είναι ακατανόητο το ότι μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία, απόσχει από τη Διαδικασία του Δουβλίνου, ισχυριζόμενη πως "αυτά που ισχύουν για όλους τους άλλους, δεν ισχύουν για εμένα".

Ο ίδιος, ασκώντας κριτική στους νέους, αυξημένους συνοριακούς ελέγχους από την ουγγρική αστυνομία κατά την είσοδο από την Αυστρία, που είχαν προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μήκος πολλών χιλιομέτρων στο αυστριακό οδικό δίκτυο στην περιοχή των αυστροουγγρικών συνόρων, είχε προβεί μάλιστα σε διπλωματικό διάβημα προς τον πρέσβη της Ουγγαρίας στην Αυστρία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την τελευταία συνάντηση Αυστριακού καγκελάριου με Ούγγρο πρωθυπουργό, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, ανάμεσα στον προκάτοχο του Κρίστιαν Κερν, τον Βέρνερ Φάιμαν και τον Βίκτορ Ορμπάν, για το φλέγον προσφυγικό ζήτημα, δεν είχε επιτευχθεί καμία προσέγγιση στις διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών στο θέμα αυτό, ούτε και κάποια εκτόνωση στην ένταση που επικρατούσε στις σχέσεις μεταξύ τους εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος ήταν το ιδιαίτερα σπάνιο σε διπλωματικό επίπεδο γεγονός, ότι μετά τις συνομιλίες τους υπήρξαν ξεχωριστές δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ, του μεν κ. Φάιμαν στην αυστριακή καγκελαρία, του δε κ. Ορμπάν στο κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ