Αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία

Αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία

Αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Τουρκίας εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν σοβαρά υπ’όψιν τρεις παράγοντες προτού την επισκεφθούν.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον κορονοϊό, η ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών εστιάζει στο θέμα της τρομοκρατίας, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ενώ εφιστά την προσοχή των ταξιδιωτών και στις παράνομες συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εμφανιστεί έντονα ενοχλημένο με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς του καταλόγισε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς τα οποία καταζητούνται από τις ΗΠΑ και είναι χαρακτηρισμένα ως παγκόσμιοι τρομοκράτες. Η κίνηση αυτή του Τ. Ερτντογάν «χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα», είχε αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

«Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες», είχε δηλώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου», σημειώνοντας ότι «το Πρόγραμμα Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ επιζητά πληροφορίες για ένα από αυτά τα πρόσωπα, για την ανάμειξή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πράξεις πειρατείας και απαγωγές».

Δήλωση δυσαρέσκειας είχε γίνει, πριν από λίγες ημέρες, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά των τελευταίων κινήσεων της Τουρκίας, ειδικότερα για τις συναντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν με ηγετικά στελέχη της Χαμάς στην Πόλη.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έντονα αντίθετες στην φιλοξενία που παρείχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς προσδιορίζεται σαν τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι ειδικά καθορισμένοι παγκόσμιοι τρομοκράτες. Το αμερικανικό πρόγραμμα κατά της τρομοκρατίας αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα αυτά, για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές».