Αθανασίου: «Δεχόμουν πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο - Ζητούσε να φτιάξω στοιχεία»

Αθανασίου: «Δεχόμουν πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο - Ζητούσε να φτιάξω στοιχεία»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Βόμβες για την παρασκηνιακή δράση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πυροδότησε στην προανακριτική Επιτροπή ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ από τον κ. Αθανασίου να κατασκευάσει στοιχεία, ενώ όπως κατήγγειλε τον πίεζε αφόρητα για διάφορες υποθέσεις. 

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Αθανασίου φέρεται να κατέθεσε ότι υπέστη πιέσεις σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Έφτασε, σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημείο να απειλεί πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα «βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει από τον Βγενοπουλο». «Τον ρώτησα "μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία"; απάντησε "όχι όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει"», τόνισε ο κ. Αθανασίου και μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου. «Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο; Λέω όχι. Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι; Έμεινα εμβρόντητος», φέρεται να κατέθεσε ο ανώτατος δικαστικός ενώπιον των μελών της προανακριτικής. 

Την ίδια ώρα, περιέγραψε τη σχέση ανάμεσα στη εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με παρέμβαση του πρώην υπουργού η κυρία Τουλουπάκη νοσηλεύτηκε σε σουίτα του νοσοκομείου Υγεία.

Αναλυτικά φέρεται να είπε: 

«Την Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από τον Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία. Τον Δεκέμβρη του 2016 η Τουλουπάκη είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μετά την αρχική της νοσηλεία στο Γεννηματά με ενέργεια Παπαγγελόπουλου πήγε σε σουίτα στο Υγεία. Τα οικονομικά της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο». 

Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, αποκάλυψε διάλογο που είχε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο του εκμυστηρεύτηκε ότι τέτοιες εξουσίες δεν είχε ποτέ! «Σε μια επίσκεψη μου είπε "Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου". Και σκεφτόμουν "γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσουν εργαλεία και κόσμο για την έρευνά μας στις λίστα"; με πίκρανε», τόνισε και επισήμανε ότι στην πορεία τον καλούσε για να πληροφορείται εξέλιξη υποθέσεων κυρίως καναλαρχών. «Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα», φέρεται να προσέθεσε χαρακτηριστικά. 

Επίσης κατάθεσε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος για τις λίστες δεν έδειξε ενδιαφέρον αλλά έδειξε για τα μιντιακά και τους καναλάρχες.

Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε σε μια ακόμη υπόθεση. «Όταν ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός σκέφτηκα να ζητήσω τη βοήθειά του. Κατά της διαφθοράς αυτός, τη διαφθορά ψάχναμε κι εμείς» αν και όπως είπε «είχε υπάρξει ένα δυσάρεστο γεγονός από την πλευρά του». Και στο σημείο αυτό μίλησε για την επιστολή που είχε στείλει εκδότης εφημερίδας σύμφωνα με την οποία «πρόσωπα που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ είχαν συστήσει ομάδα διαχείρισης μαύρου χρήματος. Αυτή όμως πατούσε στη λίστα Λαγκάρντ, όμως αντί να μου τη στείλει την έστειλε στον τότε προϊστάμενό της εισαγγελέα Ζαγοραίο. Αυτοί τη διαβίβασαν στην ομάδα Τουλουπάκη. Αυτοί χωρίς να διενεργήσουν άλλη εξέταση αποφάσισαν να φύγουν στο Παρίσι και συνοδεία δημοσιογράφου να πάνε στο Φαλτσιανί». 

«Όλα με μυστικότητα και χωρίς να συνεννοούνται με τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Θα έπρεπε όλα αυτά να έλθουν σε εμένα. Θα ρωτήσετε γιατί δεν πήγα εγώ στον Φαλτσιανί. Δεν υπήρχε νόμος που να μου επιτρέπει την αξιοποίηση του υλικού, ενώ ο ίδιος ο Φαλτσιανί διώκονταν» κατέληξε.