8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Άσκηση στη Σκύρο με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

Άσκηση στη Σκύρο με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ
Φωτό αρχείου
Eurokinissi

Η τελική φάση της ελληνοαμερικανικής άσκησης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2022» διεξήχθη σήμερα στη Σκύρο.

Το σενάριο της άσκησης -που σχεδιάσαν από κοινού Έλληνες και Αμερικανοί επιτελείς- προέβλεπε την ανακατάληψη μέρους του νησιού, που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Κατά την εκτέλεση της άσκησης ελικόπτερα Chinook αποβίβασαν με τη μέθοδο του Helocasting με τις λέμβους Zodiac τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ μαζί με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεταξύ Μαγνησίας και Σκύρου.

Την ίδια ώρα από αέρος επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού παρείχαν υποστήριξη στους πεζοναύτες έως ότου αυτοί έφθασαν στη στεριά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης, τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις συνέδραμαν ελληνικά μαχητικά από τις πολεμικές Μοίρες της Νέας Αγχιάλου και της Λάρισας.

Η άσκηση Alexander the Great 2022 εντάσσεται στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) και αναδεικνύει τη διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ