Αργεντινή: Η αντιπρόεδρος Φερνάντες ζητά από το ΔΝΤ πάγωμα του χρέους

Αργεντινή: Η αντιπρόεδρος Φερνάντες ζητά από το ΔΝΤ πάγωμα του χρέους

Να καθυστερήσει η συμφωνία για το χρέος ύψους 44 δισ. δολαρίων που έχει η Αργεντινή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως ότου η πανδημία του υποχωρήσει, επιθυμεί η αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες δήλωσε, πως θεωρεί ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραχωρήσει στη χώρα του πιο ευέλικτους όρους, αναφορικά με την εξυπηρέτηση του υφιστάμενου χρέους της προς το Ταμείο.

Για αρκετούς μήνες η χώρα της Νοτίου Αμερικής βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση των όρων του δανείου, που συνήψε ο προκάτοχος της Φερνάντεζ, Μαουρίτσιο Μάκρι, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη νέα οικονομική κρίση στην Αργεντινή και η οποία έσπρωξε τη φτώχεια στα ύψη, σε μια χώρα με μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές σιτηρών στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Αργεντινής, η οποία επλήγη σημαντικά από τον κορονοϊό, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και κατά 2,2% του ΑΕΠ το 2022. Για το 2020 δε, εκτιμάται ότι καταγράφηκε ύφεση 7,4% του ΑΕΠ. 

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεσή του, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις της πανδημίας παραμένουν παρούσες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης, κάτι στο οποίο συμβάλλουν και τα «σφιχτά» δημοσιονομικά όρια της χώρας.