Άρχισε η συντήρηση των βασιλικών οχημάτων στο Τατόι

Άρχισε η συντήρηση των βασιλικών οχημάτων στο Τατόι

Ξεκίνησε η συντήρηση των πολυτελή παλαιών οχημάτων που ανακαλύφθηκαν στα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοϊου από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία και έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο εντός του κτήματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους - που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπολοίπων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης-χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.

Τα οχήματα μεταφέρονται σε νέο χώρο φύλαξης, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Η Διεύθυνση σημειώνει ότι η μεταφορά τους έγινε με την προσοχή που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων ως τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα, τη συλλεκτική τους αξία αλλά και τον ιστορικό τους χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι να παραδοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού η κρίσιμη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για το Τατόι που εκπόνησε διεθνής συμβουλευτική εταιρεία και να παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Συνολικά το κτήμα καλύπτει έκταση 44.000 στρεμμάτων και έχει στον ιστορικό του πυρήνα τα 27 κτίρια μαζί με το ανάκτορο, βεβαίως, που έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία.