Τεράστιες ζημιές σε Άργος και Κόρινθο από τον Κυκλώνα

Τεράστιες ζημιές σε Άργος και Κόρινθο από τον Κυκλώνα

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε στην Πελοπόννησο ο μεσογειακός κυκλώνας, που έπληξε ιδιαίτερα τους νομούς Αργολίδας και Κορίνθου αλλά και την Μάνη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλη να ζητάει να κηρυχθεί ολόκληρη η περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα ακραία φαινόμενα προκάλεσαν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, κατολισθήσεις και εγκλωβισμό οδηγών στα αυτοκίνητά τους, ενώ λόγω υπερχείλισης ποταμών εκκενώθηκαν περιοχές στο Άργος (Σταθαίικα, Νέα Κίο).

Με δήλωση του στο ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου από το φαινόμενο «Ζορμπάς» σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης να αρχίσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών και να αρχίσουν τάχιστα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Την ίδια ώρα ο κυκλώνας έχει εισέλθει σε Αττική και Στερεά Ελλάδα πλήττοντας με έντονες βροχές και θυελλώδεις ανέμους περιοχές, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα και διακοπές της κυκλοφορίας (Μάνδρα, Πειραιά), αλλά και προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Αττική

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία που πλήττει την πρωτεύουσα από τις πρωινές ώρες. Επί επτά ώρες είναι χωρίς ρεύμα η Παλλήνη, έκλεισε η υπόγεια γέφυρα Καραΐσκάκη, ενώ πλημμύρισε η Μάνδρα

Διακοπές κυκλοφορίας σε δρόμους της Αττικής ανακοίνωσε η Τροχαία, λόγω της καταιγίδας που πλήττει όλη τη χώρα. Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς Μικρολίμανο στον Πειραιά (στάδιο Καραΐσκάκη) λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Σημαντικά προβλήματα από συσσώρευση όμβριων υδάτων σημειώθηκαν και στην Λ. Μεσογείων στο ύψος του σταθμού του Μετρό «Χολαργός». Έντονα είναι τα προβλήματα από την Κακοκαιρία και στον Πειραιά. Πριν από λίγο έγινε γνωστό από την Αστυνομία ότι διεκόπη η κυκλοφορία λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Μικρολίμανο.

Εν τω μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας προχώρησε νωρίτερα το πρωί η Aστυνομία, λόγω της κακοκαιρίας.

Επίσης, χωρίς ρεύμα για περίπου δύο ώρες είναι Αρτέμιδα, ενώ ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος έχουν παρατηρηθεί και στην περιοχή του Ναυπλίου.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Καθυστερήσεις αλλά και πιθανές αναστολές δρομολογίων στον προαστιακό σιδηρόδρομο δημιουργούν και σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «αυτή τη στιγμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται στην Αττική επηρεάζουν το δίκτυο του προαστιακού με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και πιθανές καταργήσεις δρομολογίων».

Κόρινθο

Πολλά προβλήματα σε κοινότητες του δήμου Βέλου - Βόχας Κορινθίας έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Αννίβας Παπακυριάκος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.» Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία.»

Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό.». Ακόμη, σύμφωνα με τον Πελοπίδα Καλλίρη, «λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου - Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού - Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.»

Κιάτο - Ξυλόκαστρο

Απο την Αλμυρή, μέχρι το Ξυλόκαστρο η μανία του κυκλώνα Ζορμπά φέρνει προβλήματα και απειλεί. Ήδη το Κιάτο έχει πλημμυρίσει και το Ξυλόκαστρο απειλείται απο την υπερχείλιση του Σύθα.

Ο κεντρικός δρόμος του Κιάτου, έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Άργος 

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για να απομακρυνθούν πολίτες στα Σταθαίικα του Άργους. Το παρακείμενο ποτάμι έχει ξεχειλίσει και Αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται στο σημείο για να απομακρύνουν τον κόσμο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το argonafplia.gr.

Η πυροσβεστική απεγκλωβίζει συνεχώς ανθρώπους από τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην είσοδο του Άργους από το Ναύπλιο στο ύψος του Αγίου Βασιλείου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη γέφυρα της Πυργέλας έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα. Και στα γεφύρια της Νέας Επιδαύρου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώνονται μέσα στην πόλη του Άργους, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Αναστάσιος Χεβειδόπουλος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλισε το ποτάμι Ξεριάς και έχουν προκληθεί προβλήματα, κυρίως σε δρόμους της πόλης.

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώνονται μέσα στην πόλη του ''Αργους, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Αναστάσιος Χεβειδόπουλος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλισε το ποτάμι Ξεριάς και έχουν προκληθεί προβλήματα, κυρίως σε δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας και συγκεκριμένα για μεταφορά ατόμων από αυτοκίνητα και σπίτια σε ασφαλείς περιοχές, ενώ ο χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο.

Παράλληλα, το ποτάμι Πάνιτσα έσπασε στο ύψος του ΚΕΓΕ στη Νέα Κίο με τους κατοίκους να βρίσκονται με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε εκκενώσεις σπιτιών προς ασφαλέστερα μέρη. Στην περιοχή έχουν φτάσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τους διπλανούς νομούς. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη είναι οι αναζητήσεις αστυνομίας και πυροσβεστικής για ένα άνδρα στην περιοχή της Νέας Κίου ο οποίος αγνοείται.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο του Άργους. Όλες οι αρχές του νομού μαζί με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής και τους βουλευτές να βρουν τρόπο αντιμετώπισης.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις περιοχές Μύλων, Κεφαλαρίου, Κιβερίου και Σκαφιδακίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους - Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους - Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, και προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

Στην Μεσσηνία, έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού, οι παραλιακοί δρόμοι στην Μεθώνη, στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων

Τέλος, στην Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα στο δρόμο που περνά από το σημείο.  Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πόρτο Χέλι. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από την βροχή, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα με δυσκολία να κινούνται στην περιοχή.

Ξυλόκαστρο

Πλημμύρες έχουν προκληθεί στην πόλη του Ξυλοκάστρου, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος, «έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια.» Επίσης ανέφερε ότι «έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εξ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές.» Στο μεταξύ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και αναμένεται η ενίσχυση των δυνάμεων.

 

Σπάρτη

Αντιμετωπίσιμα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Λακωνία το κύμα κακοκαιρίας, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, προσθέτοντας ότι «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα.»

Συγκεκριμένα, είπε ότι «σε όποιες περιοχές έκλεισαν δρόμοι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία», προσθέτοντας ότι «λόγω του λόγω των ισχυρών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων.» Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «καταγράφηκαν στην ανατολική Μάνη και στην Νεάπολη, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις είχαμε στα χωριά του Πάρνωνα, καθώς και μέσα στην πόλη της Σπάρτης.»

Όσον αφορά ενδεχόμενες ζημιές στις καλλιέργειες, αναμένεται να καταγραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει 55 κλήσεις για κοπές δέντρων, 16 για αντλήσεις υδάτων, πέντε για παροχή βοήθειας και πέντε για αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των ανέμων. 

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, έχουν κηρυχθεί, μετά την ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, που συγκλήθηκε χτες το βράδυ στην Πυροσβεστική, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

Ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών και έδωσε τα τελευταία στοιχεία από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το τι θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της ημέρας, που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και κύματα μέχρι και 8 μέτρων.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Δεν εκτελείται επίσης κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια και Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα και Βόλος - Σποράδες.

Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας η Αττική συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν τα πιο σφοδρά φαινόμενα. Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ με όσα μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες:

Σάββατο, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν. 

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

Τη Δευτέρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

Σε ετοιμότητα η Τροχαία

Στο μεταξύ, εντολές και οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες και κυρίως την Τροχαία, για λήψη αυξημένων μέτρων και επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να παρέμβουν ή να συνδράμουν όποτε χρειαστεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που εκδηλώνονται ή προβλέπεται να εκδηλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχει εκδώσει ήδη το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα από την ΕΛ.ΑΣ, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στις περιοχές που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.-

Στον video με την εξέλιξη του φαινομένου σε ζωντανή μετάδοση, φαίνεται καθαρά πως ο κυκλώνας έχει ήδη αρχίσει να πλήττει τις δυτικές και νότιες ακτές της Πελοποννήσου, καθώς και την Αττική. 

Πελοπόννησος

Στο μεταξύ, προβλήματα παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση στην Πύλο και τη Μεθώνη, στη νότια Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο επαρχιακό δίκτυο ενώ έντονα είναι τα φαινόμενα στον κόλπο της Φοινικούντας, όπου τα καραβάκια έχουν βγει στη στεριά από τα ισχυρά κύματα.

Για τα προβλήματα στην περιοχή μίλησε στο Θέμα 104,6 ο δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα σκάφη έχουν βγει στην ακτή, έχουμε καταπτώσεις βράχων. Η παραλιακή οδός της Μεθώνης έχει καταστραφεί ο δρόμος και έχει κλείσει. Η Μεθώνη, η Φοινικούντα και ένα μέρος της Κορώνης δεν έχουν ρεύμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες».

Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις στην Κρήτη και σε άλλα νότια νησιά της Ελλάδας μπορεί να πέσουν βροχές έως και 100-150 χιλιοστόμετρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλημμύρες. Πόλεις όπως η Σμύρνη στην Τουρκία, και η Καλαμάτα στην Ελλάδα μπορεί να δουν βροχές 50-60 χιλιοστομέτρων.

Όπως επισημαίνεται, στις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Στο παρακάτω video από live camera, είναι ορατή η κατάσταση που επικρατεί στη Κύθηρα, μία από τις περιοχές που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα βρεθούν στο διάβα του «Ξενοφώντα».

Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες πρέπει να προβούν στα εξής:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.