Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 11:30

Νίκος Μελέτης
-A +A

Άπραγο αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Yavuz

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 11:30
Άπραγο αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Yavuz

«Άνθρακας ο θησαυρός» σε μια ακόμη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς από τα ξημερώματα της Δευτέρας το γεωτρύπανο Yavuz έλυσε κάβους από το σημείο που επιχειρούσε γεώτρηση και πλέει με κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές. 

Η έναρξη της παράνομης γεώτρησης στο σημείο που η Τουρκία είχε ορίσει ως «Lefkosia 1» είχε ξεκινήσει με τυμπανοκρουσίες από την Άγκυρα καθώς επρόκειτο για την πρώτη ουσιαστικά γεώτρηση νότια της Κύπρου εντός του αδειοδοτημένου Οικοπέδου 8.

Η NAVTEX που είχε εκδοθεί είχε δεσμεύσει παράνομα την περιοχή αυτή για γεωτρήσεις μέχρι τις 24 Μαΐου και εκτιμάται ότι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά γεωτρύπανα, λόγω και των αντιμέτρων με τα οποία έχει απειλήσει ξένες εταιρείες η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να μην συνεργασθούν με την τουρκική TPAO και η αδυναμία εντοπισμού στόχου, κατέστησαν αναγκαία την εσπευσμένη αποχώρηση του Yavuz και των συνοδευτικών πλοίων υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey.

Η γεώτρηση, η έκτη παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είχε προγραμματισθεί να φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν είναι γνωστό πάντως αν η εσπευσμένη απόσυρση του Yavuz συνδέεται και με τον κορονοϊό καθώς είχαν υπάρξει δημοσιεύματα ότι το πλήρωμα του άλλου γεωτρύπανου, του Fatih το οποίο εδώ και δυο εβδομάδες έχει ελλιμενιστεί στην Σελεύκεια Ισαυρίας είχε μπει σε καραντίνα επιστρέφοντας στο τουρκικό λιμάνι.

Το ερευνητικό Barbaros συνεχίζει παράνομες έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου, το Oruc Reis το οποίο φαίνεται επίσης να παρουσιάζει προβλήματα βρίσκεται και πάλι για έρευνες βορειοδυτικά της Κύπρου κινούμενο συχνά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τρίτο απόκτημα της το Kanuni βρίσκεται για εργασίες ανακατασκευής στην Σελεύκεια Ισαυρίας. 

Πηγή: Marrinetraffic

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα