Αποστολή του Τζάρεντ Κούσνερ για αποκατάσταση της σχέσης Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ

Αποστολή του Τζάρεντ Κούσνερ για αποκατάσταση της σχέσης Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ

Ο γαμπρός του απερχόμενου προέδρου Ντοναλντ Τραμπ και σύμβουλος του Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά σε θέματα Μέσης Ανατολής, βρίσκεται στην περιοχή με στόχο να λύσει την διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ. 

Ο Κούσνερ θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως «MBS» και τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ-Τάνι, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Στο πλευρό του Αμερικανού αξιωματούχου θα είναι ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Άβι Μπέρκοβιτζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της International Development Finance Corporation, Άνταμ Μπέχλερ, και ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Ιράν, Μπράιαν Χουκ.

Οι σχέσεις του Κούσνερ με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας τους τελευταίους μήνες καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στις γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», στην εξομάλυνση δηλαδή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Σουδάν.

Μια ενδεχόμενη επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ θα φέρει μια αίσθηση σταθερότητας στον Κόλπο και θα αποτελέσει προσωπική επιτυχία για τον Κούσνερ και την κυβέρνηση Τραμπ πριν την αποχώρηση τους από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς συνδέσμους με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, με τον ισχυρισμό ότι η Ντόχα χρηματοδοτούσε εξτρεμιστικές οργανώσεις και είχε ανεκτική στάση απέναντι στο Ιράν.