Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας ζητάει ο Πομπέο

Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας ζητάει ο Πομπέο

Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απεύθυνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας πως χρειάζεται η έναρξη διπλωματικών συνομιλιών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι «παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να κάνουν πίσω, να μειώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν διπλωματικές συνομιλίες», για τα θέματα της ασφάλειας και την ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταλήγοντας, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή δεν ωφελεί».

Σημειώνεται πάντως ότι η παρέμβαση του Μάικ Πομπέο έρχεται λίγο μετά τη νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία προχώρησε χτες το απόγευμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο τόνιζε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζητούσε επίσης να υπάρξει αποκλιμάκωση, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Τέλος, είχε προηγηθεί στις 10 Αυγούστου ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καλούσε την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές - σεισμογραφικές επιχειρήσεις του Oruc Reis στην περιοχή. Απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές, λέγοντας ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

AP Photo/Petr David Josek