Αποκάλυψη Guardian: 7,9 εκατ. Βρετανοί μπορεί να νοσήσουν σε ένα χρόνο

Αποκάλυψη Guardian: 7,9 εκατ. Βρετανοί μπορεί να νοσήσουν σε ένα χρόνο

Η επιδημία του νέου κορονοϊού στη Βρετανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη, οδηγώντας έτσι σε νοσηλεία 7,9 εκατομμύρια άτομα όπως αποκαλύπτει μυστικό ενημερωτικό έγγραφο της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς αξιωματούχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, στο έγγραφο, για πρώτη φορά, οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τον ιό, με πρώτον τον  ανώτατο ιατρικό αξιωματούχο της χώρας, καθηγητή Κρις Γουίτι σημειώνουν ότι αποτελεί το χειρότερο σενάριο και ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων θα αποδειχθεί κατά πολύ χαμηλότερος. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι περιμένουν η επιδημία να εξαπλώνεται για ακόμη 12 μήνες, προκαλώντας τεράστια επιπλέον πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο, σύστημα υγείας.

Το  έγγραφο που διέρρευσε καθιστά σαφές ότι 4 στα 5 άτομα «αναμένεται» να κολλήσει τον ιό. Ειδικότερα, το έγγραφο αναφέρει ότι «έως και το 80% του πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί με τον Covid-19 τους επόμενους 12 μήνες και έως το 15% (7,9 εκ. άνθρωποι) ίσως απαιτήσει νοσηλεία».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα Guardian, στα 7,9 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1 εκατομμύριο από το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και 1,5 εκατομμύριο από την κοινωνική μέριμνα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει την τελευταία επίσημη εκτίμηση για το πόσο σοβαρά η επιδημία θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την υγεία των πολιτών όσο και του προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως το NHS, η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι μεταφορές. 

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Πολ Χάντερ είπε στον Guardian ότι ο κόσμος στο άκουσμα ότι η επιδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει 12 μήνες, θα ανησυχήσει.

«Ένα έτος είναι εντελώς πιθανό» τόνισε, συνεχίζοντας ωστόσο, εκτίμησε ότι ο ιός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, προς το τέλος Ιουνίου, αλλά θα επιστρέψει ξανά το Νοέμβριο, με τον τρόπο που κάνει συνήθως η εποχική γρίπη.