Αποχώρησαν οι μετανάστες από το Σύνταγμα - Δ. Βίτσας: Έχουν ιδεολογική εμμονή

Αποχώρησαν οι μετανάστες από το Σύνταγμα - Δ. Βίτσας: Έχουν ιδεολογική εμμονή

Αποχώρησαν ύστερα από συνεννοήσεις με τις αστυνομικές αρχές οι περίπου, 60 μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα από την Παρασκευή. Με πούλμαν μεταφέρονται σε χώρους φιλοξενίας. Για ιδεολογική εμμονή των προσφύγων έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό μετά την απομάκρυνσή τους.

Η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά με καταγωγή από Συρία και Αφγανιστάν και βρέθηκαν στην Ελλάδα καθ'' οδόν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήθελαν να ζητήσουν άσυλο. Προσωρινά είχαν βρει καταφύγιο σε κατάληψη άδειου κτιρίου στα Εξάρχεια, το οποίο εκκενώθηκε από την αστυνομία τα ξημερώματα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα. 

Αρχικά οι περισσότεροι είχαν συμφωνήσει να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας του Ελαιώνα. Αργότερα όμως δεν δέχτηκαν να μπουν στα λεωφορεία καθώς ήθελαν πρώτα να δουν τις εγκαταστάσεις προτού μεταφερθούν σε αυτές. 

Τελικά, μετά από προτροπή των αρχών δέχτηκαν να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15 άτομα, αρνήθηκαν να μπουν στα πούλμαν αλλά δέχθηκαν να φύγουν από την πλατεία

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, τους καλούσε να «ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία», προσθέτοντας πως «η καθυστέρηση δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής τους, δυσκολεύει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, ενώ δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη».

Μετά την αποχώρηση των μεταναστών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ανέφερε ότι «λήγει καλά» το θέμα των μεταναστών και σημείωσε πως «ο καθένας μπορεί να θέλει να μείνει στην Αττική αλλά πρέπει να πάνε και αλλού. Θα πρέπει να σέβονται τις Αρχές της ελληνικής κοινωνίας που τους φιλοξενεί»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε, επίσης, ότι μερικές φορές η ιδεολογική εμμονή των προσφύγων ότι δεν υπάρχουν σύνορα, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της ένταξης τους σε μονάδες φιλοξενίας.

Τέλος ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «πρέπει να γίνει προσπάθεια, οι πρόσφυγες, να πάνε εκεί που θέλουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά με σεβασμό πάντα στις διεθνείς συμβάσεις και στον ελληνικό νόμο».