Απαισιοδοξία Μέρκελ για την πορεία της πανδημίας: Lockdown για 8-10 εβδομάδες ακόμη

Απαισιοδοξία Μέρκελ για την πορεία της πανδημίας: Lockdown για 8-10 εβδομάδες ακόμη

Εκτιμήσεις πως τα lockdowns και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα δεν θα τελειώσουν σύντομα παρά θα διαρκέσουν για ένα μεγάλο μέρος του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συστήματα υγείας και την οικονομία διατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε την βρετανική μετάλλαξη του ιού, θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα ως το Πάσχα. Χρειαζόμαστε 8-10 εβδομάδες σκληρών μέτρων».

Αυτή η τοποθέτηση από την Γερμανίδα καγκελάριο έρχεται σε ένα τάιμινγκ που σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, κορυφώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, με σκέψεις για παράταση των lockdowns, λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού και του φόβου για τρίτο κύμα της πανδημίας.   

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι περιμένει πώς το lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Γερμανία θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Αναφερόμενη στο νέο, μεταδοτικότερο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, η Μέρκελ σύμφωνα με την Bild, ανέφερε: «Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτόν τον βρετανικό ιό, θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα ως το Πάσχα. Χρειαζόμαστε 8 με 10 εβδομάδες σκληρών μέτρων». 

Τρία πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν στο Reuters ότι η Μέρκελ δεν μίλησε ρητά για επέκταση του lockdown ως τον Απρίλιο και για δεκαπλασιασμό των μολύνσεων στη Γερμανία. 

«Η Μέρκελ είπε ότι οι ερχόμενες οχτώ με δέκα εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες αν η βρετανική παραλλαγή του ιού εξαπλωθεί στη Γερμανία», είπε ένα από τα πρόσωπα, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος αναφέρθηκε στον δεκαπλασιασμό των μολύνσεων στην Ιρλανδία εξ αιτίας του νέου στελέχους.

Η κατάσταση στη χώρα, πάντως, παραμένει δύσκολη και η διασπορά μεγάλη, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 12.802 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.933.826, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, ακόμη 891 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως τους 41.577 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία. Οι ελλείψεις στην τροφοδοσία, οι επαχθείς γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού και ένα γερασμένος και δυσκίνητος πληθυσμός παρακωλύουν τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στη Γερμανία.

Η Γερμανία έχει δημιουργήσει εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα σε αθλητικούς χώρους και αίθουσες συναυλιών και έχει την υποδομή για να πραγματοποιεί ως και 300.000 εμβολιασμούς την ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Ωστόσο, τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν άδεια, με τα περισσότερα κρατίδια να μην σχεδιάζουν να ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα ως τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας.

Η Γερμανία περιμένει να λάβει 5.3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως τα μέσα Φεβρουαρίου και άλλες 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, που μόλις εγκρίθηκε από την ΕΕ, ως τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τα 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 6.8% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 80.