Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Εξειδίκευση και αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών, την τηλεργασία και την ατομική άθληση, ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου περιορίζεται η κυκλοφορία σε όλη την Ελλάδα από τις 9 το βράδυ έως τις 5, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιτρέπονται οι μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και μικρή βόλτα κατοικιδίου ζώου σε απόσταση κοντινή από την κατοικία.

Σημειώνεται κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

«Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά την προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Επανέλαβε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Σχετικά με την τηλεργασία, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. «Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.