Απ. Τζιτζικώστας: Μείωση ιικού φορτίου κατά 50% στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Απ. Τζιτζικώστας: Μείωση ιικού φορτίου κατά 50% στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Για καλύτερη εικόνα της Θεσσαλονίκης, ως προς το επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας πως από την ανάλυση των λυμάτων καταγράφεται πτώση κάτω κατά 50%.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης σημείωσε συγκεκριμένα «έχουμε μια εικόνα από την ανάλυση των λυμάτων της Θεσσαλονίκης που καταγράφεται μια πτώση τις τελευταίες ημέρες της τάξεως του 20%, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα είμαστε κάτω κατά 50% στο φορτίο του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων».

Διευκρίνισε, ότι αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτή την καλύτερη εικόνα θα τη δούμε στα νοσοκομεία και εξήγησε ότι δε θα τη δούμε για τουλάχιστον μια εβδομάδα με δέκα ημέρες.

«Θα συνεχίσει και ο αριθμός των συμπολιτών μας που φεύγουν από τη ζωή να είναι υψηλός, αλλά και το ποσοστό εκείνων που θα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», εκτίμησε και σημείωσε ότι δεν πρέπει να «χαλαρώσουμε τώρα που βλέπουμε ότι τα πράγματα πάνε προς μια ύφεση, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κυλήσουμε και πάλι».

Αναφορικά με του λόγους που η Θεσσαλονίκη βρέθηκε σε αυτή τη δεινή θέση, τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου τήρησε τα μέτρα. «Το θέμα ήταν σε αυτούς του λίγους, οι οποίοι συνέχιζαν παρ’ όλες τις εκκλήσεις να μην τηρούν τα μέτρα και οι λίγοι είναι αρκετοί για να γίνει η διασπορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος λόγος που συνετέλεσε στην αύξηση των κρουσμάτων ήταν το άνοιγμα των πανεπιστημίων, καθώς περίπου 40.000 φοιτητές βρίσκονταν στην πόλη στις αρχές Οκτωβρίου. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι λόγω των αγροτικών εργασιών έφτασαν στην περιοχή εργάτες γης, οι οποίοι ήρθαν ανεξέλεγκτα στη χώρα χωρίς να τους γίνουν επαρκή τεστ και ο τρίτος είχε να κάνει με την επιδείνωση του καιρού.