Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με αναλογικό δημοτικό τέλος ζητά το ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ.

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με αναλογικό δημοτικό τέλος ζητά το ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου η εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ.) με θέμα: “Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και άλλα συναφή ζητήματα”.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών κ. Τάσος Αβραντίνης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων Ελλάδος κ. Κώστας Αναστόπουλος.

Ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που διατύπωσε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση αντικατάστασης των φόρων ακίνητης περιουσίας με δημοτικό τέλος επεσήμανε με έμφαση στην ομιλία του ότι όσο παράλογο είναι την καθαρίστρια του σπιτιού μας να την πληρώνει κάποιος τρίτος έτσι είναι παράλογο τις δαπάνες ενός δήμου να τις αναλαμβάνουν δημότες άλλων δήμων. Υποστήριξε, ότι μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματικός εξορθολογισμός των δαπανών των δήμων, η τοπική αυτοδιοίκηση θα απαλλαγεί από δημοτικούς άρχοντες που αδιαφορούν για το κόστος των επιλογών τους επιρρίπτοντάς το στους φορολογούμενους όλης της χώρας και οι πολίτες θα αποκτήσουν αποφασιστικό λόγο στα θέματα των δήμων τους.

Ο Πρόεδρος του ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ. κ. Τάσος Αβραντίνης παρουσίασε πολυάριθμα στοιχεία της φορολογίας ακινήτων στις χώρες του ΟΟΣΑ κάνοντας σύγκριση με την Ελλάδα. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ ή ως ποσοστό επί του συνόλου των φόρων οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα υπερβαίνουν το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (2,6% έναντι 1,9% στο ΑΕΠ και 9,76% έναντι 5,78% στο σύνολο των φόρων). Ο κ. Αβραντίνης ανέπτυξε λεπτομερώς την πρόταση της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φόρων επί της ακίνητης περιουσίας με ένα αναλογικό τέλος ακινήτων που θα επιβάλλουν κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδότησης οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Με το τέλος θα χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες υποδομής που παρέχονται στα ακίνητα των δήμων ενώ παράλληλα προτείνεται η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτούς.

Τέλος, ο κ. Κώστας Αναστόπουλος αναφέρθηκε στην παράλειψη της διοίκησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και παρέθεσε πλήθος ιστορικών και οικονομικών στοιχείων σχετικών με το θέμα της φορολογίας ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ. η πρόταση είναι απλή και άμεσα εφαρμόσιμη. Η υλοποίησή της θα επιτρέψει την χειραφέτηση των δήμων από το κράτος, την ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας, την επίτευξη λογοδοσίας των δημοτικών αρχόντων προς τους δημότες τους και τον εξορθολογισμό των οικονομικών των Ο.Τ.Α.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Αβραντίνη στη συνταγματικότητα της πρότασης υπό το πρίσμα της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών είναι:

Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος.

Κώστας Αναστόπουλος οικονομολόγος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων Ελλάδος

Παναγιώτης Λιαργκόβας , Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους,

Γεώργιος Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ανδρέας Μπούμης, σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην Πρόεδρος Εμπορικής Τράπεζας,

Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος, senior scholar στο Centre for International Governance Innovation,

Κατερίνα Σαββαΐδου, δικηγόρος, επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής

Κωνσταντίνος Χριστίδης, δικηγόρος-οικονομολόγος.