Ανοίγουν οι πόρτες στις εκκλησίες μόνον για ιερείς και προσωπικό

Ανοίγουν οι πόρτες στις εκκλησίες μόνον για ιερείς και προσωπικό

Τεράστια ανησυχία προκάλεσε στους αρμόδιους φορείς η αναφορά εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) πως οι εκκλησίες θα ανοίγουν δύο ώρες μετά το τέλος των λειτουργιών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή θα ανοίξουν από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίσεις για το θέμα των όσων ορίζει η εγκύκλιος της ΔΙΣ έδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως είπε οι συγκεκριμένες ώρες, που καθορίζονται με την εγκύκλιο αφορούν μόνο την εκτέλεση διοικητικών λειτουργιών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας και θα επιτρέπεται είσοδος μόνο σε ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό.

«Πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή» σημείωσε.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της ‘’κεκλεισμένων των θυρών’’ τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών» πρόσθεσε.

Στην εγκύκλιό της, η ΔΙΣ επεσήμανε μεταξύ άλλων «τήν ἀπόλυτον ἀνάγκην διά τήν πιστήν τήρησιν αὐτῶν, ἥτις τυγχάνει ἀπαραίτητος καί ὡς πρός τήν διασφάλισιν τῆς ἐπεκτάσεως τῆς Ἀποφάσεως διά τήν τέλεσιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν εἰς ἅπαντας τούς Ἱερούς Ναούς καί τάς Ἱεράς Μονάς, ἔστω πρός καιρόν καί κατ᾿ ἄκραν ἐκκλησιαστικήν οἰκονομίαν «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν» διά τούς πιστούς, καί μετά τήν 20ήν Ἀπριλίου ἐ.ἔ., ὁπότε λήγει ἡ ἰσχύς τῆς Κ.Υ.Α.».

Καλούσε δε να υπάρξουν υποδείξεις στους εφημέριους «οἱ ὁποῖοι ὀφείλουν νά γνωρίζουν ὅτι ὑπό τοιαύτας κρισίμους στιγμάς, καθ᾿ ἅς διακυβεύεται ἡ ὑγίεια τῶν ἀνθρώπων, δέν ὠφελοῦν τάσεις αὐτονομήσεως ἀπό τῆς κοινῆς πορείας τῆς ἐκκλησιαστικῆς νηός, ἀλλ᾿ ἀπαιτεῖται πιστή ὑπακοή εἰς τάς ἀποφάσεις τῶν ἁρμοδίων ὀργάνων, συνεχεῖς καί θερμές προσευχές, ὡς καί εἰλικρινής καί ἔμπρακτος μετάνοια».

Ωστόσο, δεν λείπουν οι φόβοι των αρμοδίων μήπως το άνοιγμα των εκκλησιών οδηγήσει σε προσέλευση ορισμένων πιστών ειδικά κατά την ημέρα του Επιταφίου, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σχετικό προβληματισμό εξέφρασε στον ΣΚΑΙ 100,3 και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, εκφράζοντας το ενδεχόμενο συνωστισμού στις εκκλησίας τη Μεγάλη Εβδομάδα.