Ανοίγει το «παιχνίδι» - Σε δημόσια διαβούλευση η χορήγηση αδειών για την ανάπτυξη δικτύων
5G

Ανοίγει το «παιχνίδι» - Σε δημόσια διαβούλευση η χορήγηση αδειών για την ανάπτυξη δικτύων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανάπτυξη δικτύων 5G σηματοδοτώντας το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και επιχειρηματικών ευκαιριών έναρξη καθώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εκίνησε τη σχετική διαδικασία δίνοντας σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται το τεύχος προκήρυξης θα δημοσιευτεί στις 2 Σεπτεμβρίου, η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τη 1 Οκτωβρίου ενώ την ίδια μέρα θα δημοσιοποιηθούν και οι συμμετέχοντες. Η όποια υποβολή ενστάσεων θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις 5 Οκτωβρίου ενώ η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας και η ανακοίνωση των υπερθεματιστών έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου του 2020. 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οδηγήσει στη χορήγηση: 

α) Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3410-3800 MHz.

β) Έως δώδεκα δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz.

γ) Έως έξι δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 703-733 MHz & 758-788 MHz.

δ) Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 26,5 – 27,5 GHz.

Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στην φασματική περιοχή 3600 MHz περιφερειακής εμβέλειας με περιορισμούς χρήσης και φτάνει μέχρι τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο τρόπος αποπληρωμής του εκπλειστηριάσματος, ο οποίος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι πάροχοι να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη του δικτύων. Συγκεκριμένα, το τεύχος προκήρυξης που τέθηκε σε διαβούλευση αναφέρει ότι οι πάροχοι μπορούν να καταβάλλουν το 100% του εκπλειστηριάσματος τοις μετρητοίς εντός δέκα ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία ανακηρύσσονται Υπερθεματιστές ή  σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλουν το 30% του εκπλειστηριάσματος τοις μετρητοίς εντός δέκα ημερών και το υπολειπόμενο 70% σε εννέα ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25%, με ημερομηνία πρώτης καταβολής την 10η Ιανουαρίου 2024 και τελευταίας τον Ιανουάριο του 2031. Με τον τρόπο αυτό οι πάροχοι που θα επιλέξουν την τμηματική καταβολή του τιμήματος δεν θα καταβάλουν δόσεις για τα τρία πρώτα χρόνια, περίοδος κρίσιμη για να διοχετευθούν πόροι στην ανάπτυξη του δικτύου.

Η διαδικασία χορήγησης των αδειών θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Οι συμμετέχοντες με τις αιτήσεις συμμετοχής δηλώνουν τον αριθμό των τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων που επιθυμούν να τους χορηγηθούν στις φασματικές περιοχές 700 MHz, 2 GHzκαι 26 GHz. Εάν στο πρώτο στάδιο ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι μικρότερος ή ίσος με τρεις διερευνάται ανά φασματική περιοχή εάν η ζήτηση είναι μικρότερη ή ίση της προσφοράς. 

Στο δεύτερο στάδιο διενεργείται δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματιστής καταβάλλει την προσφορά που υπέβαλε με δυνατότητα ταυτόχρονης προσφοράς σε Τμήματα Ραδιοσυχνοτήτων που ανήκουν σε διαφορετικές Φασματικές Περιοχές. Η διαδικασία αφορά σε όσα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων δεν έχουν δεσμευτεί στο πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πολλαπλών γύρων διεξάγεται ταυτόχρονα για όλες τις φασματικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 95 του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προβλέπεται ότι το 25% των εσόδων από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων για το 5G, θα χρησιμοποιηθείς για την χρηματοδότηση του Ταμείου Φαιστός, με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση οικοσυστήματος εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην έρευνα ή και ανάπτυξη προϊόντων ή και υπηρεσιών με βάση τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς.