Ανασχηματισμός της επόμενης ημέρας με το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις

Ανασχηματισμός της επόμενης ημέρας με το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις

Με το βλέμμα στην επόμενη περίοδο που ανοίγει και με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έγιναν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αφού η επιλογή της παραμονής στις θέσεις των υπουργών στα κεντρικά υπουργεία δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει προσανατολισμένο στις μεταρρυθμίσεις καθώς και ότι στηρίζει το έργο που μέχρι τώρα έχει γίνει σε τομείς όπως η Παιδεία, οι επενδύσεις, η διαχείριση του Ταμείου Ανάπτυξης και συνολικά η ανάπτυξη. Οι αλλαγές στην Υγεία και στην Πολιτική Προστασία έχουν και συμβολική σημασία.

Σε αυτή την λογική κινούνται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όπως επισημαίνουν και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν προκαλούν «ασυνέχειες» στου βασικούς τομείς που συνδέονται με την επόμενη ημέρα της χώρας που βιώνει - σημειωτέον-  συνεχόμενες και συνεχιζόμενες κρίσεις, με αυτή της πανδημίας να κυριαρχεί λόγω των επιπτώσεών της στην οικονομία και την κοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές στα υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια δείχνουν και την ανάγκη να υπάρξει ανανέωση προσώπων, όχι όμως και πολιτικών. Όσο για τη δημιουργία του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που αναστέλλεται στην παρούσα φάση, μετά την υποχώρηση του Ευ. Αποστολάκη, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη επανακαθορισμού του τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέραν των αλλαγών, το νέο σχήμα δείχνει ότι η κυβέρνηση εν μέσω κρίσεων παρήγαγε έργο. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και ο βασικός της κορμός παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρούσε σε αλλαγές προσώπων μόνο και μόνο για ένα επικοινωνιακό πρόσκαιρο κέρδος, αφήνοντας κενά και ένα είδος ασυνέχειας σε κεντρικά υπουργεία.

Επίσης και με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες διακομματικής αναγνώρισης, ενώ υπάρχει και εκπροσώπηση γεωγραφικών περιοχών όπως η δυτική Μακεδονία κυρίως όμως η Εύβοια και η Αχαϊα που επλήγησαν και από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ως προς τον Ευ. Αποστολάκη ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015,  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την κίνηση αυτή, της υπουργοποίησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να δείξει για μια ακόμη φορά πως δεν διστάζει να βάλει στην κυβέρνησή του στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ και συνδέονται με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης πως όταν συμβαίνει μία καταστροφή υπάρχει αντικειμενική ευθύνη, την οποία έχει πάντα ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος, «φωτογραφίζοντας» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι ίδιες πηγές μάλιστα τονίζουν ότι η αντικατάσταση στο υπουργείο αυτό εμπεριέχει την «συγγνώμη» που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για το θέμα των πυρκαγιών. 

Αξιοσημείωτη, η τοποθέτηση του Αθ. Πλεύρη που γνωρίζει όσο λίγοι τον τομέα της υγείας αλλά και της Ασημίνας Γκάγκα, προέδρου του ΚΕΣΥ, γιατρού που βρέθηκε αυτά τα 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου δείχνει - σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές- ότι η αποχώρηση ενός στελέχους από τη κυβέρνηση δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν δύναται να επιστρέψει, αναλόγως των συνθηκών και των δεδομένων που ο πρωθυπουργός θέτει.