Ανάμεσα σε «Ο» και ακρίβεια η κυβέρνηση, ανάχωμα οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ανάμεσα σε «Ο» και ακρίβεια η κυβέρνηση, ανάχωμα οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ανάμεσα στην επέλαση της Ομικρον που τέλη του μήνα αναμένεται να κορυφωθεί και στην ακρίβεια, για την αντιμετώπιση της οποίας, ανακοινώνεται αύριο ο νέος γύρος των μέτρων στήριξης, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο Ιανουάριος αποτελεί έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα, καθώς πανδημία και ακρίβεια συνεχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους, όπως θα φανεί και από την αυριανή ανακοίνωση του πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο. Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο τις νέες στοχευμένες επιδοτήσεις ρεύματος με κριτήρια την ακίνητη περιουσία, ώστε να μείνουν εκτός εξοχικά και δεύτερες κατοικίες.

Στόχος, η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των νοικοκυριών ή ακόμα και του συνόλου, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους πόρους που θα έχουν τα συναρμόδια υπουργεία στη διάθεσή τους για χρηματοδότηση. Αυτοί θα διασφαλιστούν και πάλι από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, τα έσοδα των οποίων υπολογίζονται για το 2022 σε 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι επόμενες 25 μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «διαβολοβδομάδα διαρκείας» για την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρώτος μήνας του 2022 αποτελεί πιθανόν την πιο δύσκολη περίοδο για τη διακυβέρνηση της ΝΔ από τις εθνικές εκλογές του 2019 μέχρι και σήμερα. Πιο δύσκολη ακόμα και από εκείνη του πρώτου κύματος της πανδημίας, μια και δυόμιση χρόνια μετά τις κάλπες έχει "κυλήσει πλέον αρκετό νερό στο αυλάκι" με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο.

Η εικόνα που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο αναφορικά με την αντοχή της κυβέρνησης δεν είναι απαισιόδοξη. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι μπορεί η ΝΔ να δείχνει σημάδια κάμψης το τελευταίο διάστημα, όμως οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η κοινωνία , ακόμα και σήμερα  , ακούει σε σημαντικό βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γι' αυτό το Μέγαρο Μαξίμου  προσβλέπει σε ανάκαμψη εντός της προσεχούς άνοιξης, με την προϋπόθεση ασφαλώς η πανδημία να έχει μπει σε φάση ύφεσης. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου θεωρείται βέβαιο ότι με βασικό "όπλο" την οικονομία, οι πολίτες σύντομα θα αφήσουν πίσω τους τον κορονοϊό και θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. 

Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να ξεπεράσει τον ύφαλο, στον οποίο θα βρίσκεται για περίπου έναν ακόμα μήνα. Τότε δηλαδή, εάν τα μοντέλα επιβεβαιωθούν, που  η "Ο" θα φτάσει στην κορύφωση της και η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει. 

Πολιτικά, η έναρξη της καινούργιας χρονιάς βρίσκει την ΝΔ κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά σκληρής άσκησης ισορροπίας προκειμένου να σταθεί όρθια μεταξύ βασικών ζητημάτων:   

-  Το άνοιγμα των σχολείων, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το σκεπτικό για αυτή την επιλογή είναι ήδη γνωστό, όμως όλα αποδεικνύονται στην πράξη. Εάν η κίνηση αυτή αποδειχθεί σωστή και δεν συμπαρασύρει αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς τότε αναμφίβολα θα είναι κέρδος για το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή, πρώτα για την κοινωνία και στην συνέχεια για την κυβέρνηση, η οποία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας. Σε αυτό το σενάριο ο πολιτικός χρόνος για την ΝΔ θα λάβει μία ιδιαίτερη χροιά . 

- Η ακρίβεια εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, φαινόμενο που "χτυπάει" απευθείας την τσέπη του πολίτη και δύσκολα μπορεί να κρυφτεί. 

Aύριo το πρωί το υπουργείο Ενέργειας θα δημοσιοποιήσει νέα μετρα στήριξης των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Η μάχη εναντίον των υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα είναι άνιση, όμως  θα πρέπει να δοθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιβεβαιωθεί ο άγραφος κανόνας που λέει ότι "ο Έλληνας ψηφίζει στην κάλπη με βάση την τσέπη του.