Ανακύκλωση συσκευών: Ήρθε το τέλος της ηλεκτρικής σας συσκευής; Παραδώστε την στον ειδικό!

Ανακύκλωση συσκευών: Ήρθε το τέλος της ηλεκτρικής σας συσκευής; Παραδώστε την στον ειδικό!

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να πετάξετε στα σκουπίδια την παροπλισμένη ηλεκτρική σας συσκευή... σκεφτείτε το ξανά! Πετώντας ασυλλόγιστα μία συσκευή στον κάδο απορριμμάτων, υπάρχει κίνδυνος να απελευθερωθούν στο περιβάλλον ιδιαίτερα βλαβερές ουσίες. Για το λόγο αυτό προτιμήστε την ανακύκλωσή της. Σήμερα, χάρη στην Ανακύκλωση Συσκευών, η παραλαβή και επεξεργασία των ηλεκτρικών συσκευών, από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέχρι έναν απλό λαμπτήρα, έχει γίνει μια απλή υπόθεση. Εσείς δεν έχετε παρά να την παραδώσετε σε ένα από τα χιλιάδες σημεία συλλογής. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο ειδικός φορέας διαχείρισης, που με τη λειτουργία και το τεράστιο δίκτυό του, συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ένα βιώσιμο τρόπο ζωής.

Χρόνο με το χρόνο, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κερδίζουν περισσότερο «χώρο» στη ζωή μας. Smartphones, τηλεοράσεις και υπολογιστές, ηλεκτρικές σκούπες, φούρνοι μικροκυμάτων, ψυγεία και κλιματιστικά, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας μας.

Τι γίνεται όμως, όταν η «ζωή τους» φτάσει στο τέλος της;

Τις περισσότερες φορές, καταλήγουν στα σκουπίδια, προκαλώντας έτσι μία επιζήμια για το περιβάλλον αλυσίδα αρνητικών επιπτώσεων. Κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Κάτι που σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, είτε απορρίπτονται σε μη εξειδικευμένους χώρους ταφής, είτε δέχονται διαχείριση υπό ακατάλληλες συνθήκες και με τρόπους που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Αντίθετα, ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας μπορούμε να μειώσουμε τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων, αλλά κυρίως να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τοξικές ουσίες, όπως το μόλυβδο ή τον υδράργυρο που περιέχονται σε αρκετά είδη συσκευών και είναι πολύ πιθανό να απελευθερωθούν, ως απόβλητα, αν δεν τις διαχειριστούμε σωστά. Ταυτόχρονα βοηθάμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Μιας και μέσα από την εξειδικευμένη ανακύκλωση, ανακτώνται υλικά χρήσιμα στην παραγωγή νέων προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να εξορυχθούν.

Πραγματικά, αν συνειδητοποιούσαμε τη ρύπανση που μπορούμε να προκαλέσουμε πετώντας «όπου να' ναι» τις άχρηστες συσκευές μας, απλά, δε θα το επιχειρούσαμε. Άλλωστε το έργο αυτό, έχει αναλάβει πλέον για εμάς, η Ανακύκλωση Συσκευών. Ένας φορέας υψηλού κύρους, ευθύνης και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών αποβλήτων, φροντίζοντας να παραλαμβάνει τις παλαιές συσκευές, σε κάθε γωνιά της χώρας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης για όλους τους Έλληνες.

Η Ανακύκλωση Συσκευών συνεργάζεται με όλες τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών. Σε πολλά καταστήματα έχει τοποθετήσει κάδους μικροσυσκευών, αλλά και κάδους λαμπτήρων, ώστε ο καθένας από εμάς, να μπορεί να έχει άμεση, προσωπική πρόσβαση. Αλλά και στην περίπτωση που ο κάδος δε βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο, μπορεί να ζητήσει από το προσωπικό να τον εξυπηρετήσει. Επίσης, αν κάποιος καταναλωτής θέλει να ανακυκλώσει την ογκώδη συσκευή του, τα συνεργαζόμενα καταστήματα την παραλαμβάνουν όταν παραδίδουν στο χώρο του πελάτη την καινούρια. Στη συνέχεια τις παλαιές, τις παραλαμβάνει η Ανακύκλωση Συσκευών από τον αποθηκευτικό τους χώρο, για να τις διαχειριστεί με εξειδικευμένο τρόπο.

Για εμάς τους πολίτες, η διαδικασία είναι απλή. Αν μπορούμε να μεταφέρουμε οι ίδιοι, την παλαιά συσκευή, την αφήνουμε σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ή σε κάποιο από τα σούπερ μάρκετ που έχουν συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών. Αν είναι μεγάλη, είτε την ανακυκλώνουμε μέσω του καταστήματος που αγοράσαμε την καινούρια είτε μέσω του δήμου, όπως οποιοδήποτε ογκώδες. Αρκεί να συνεννοηθούμε πριν με το δήμο για τη μέρα και ώρα παραλαβής της.

Όπως φαίνεται, η εταιρεία εποπτεύει ένα δίκτυο συνεργατών που φροντίζει για την επανόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται από τις συσκευές που αγοράσαμε, χρησιμοποιήσαμε και τελικά απορρίψαμε λόγω παλαιότητας ή βλάβης.

Εμείς ως πολίτες έχουμε να κάνουμε μια κίνηση. Την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια την παλιά ηλεκτρική μας συσκευή, απλά ... να μην το κάνουμε. Να την παραδώσουμε σε ένα από τα περισσότερα από 3.000 σημεία συλλογής των συνεργαζόμενων καταστημάτων με την Ανακύκλωση Συσκευών.

Τα σημεία στα οποία οι πολίτες μπορούν να ανακυκλώνουν, σε όλη τη χώρα, θα βρείτε εδώ

Ποιες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώνονται, θα δείτε εδώ