ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η συνεδρίαση των ειδικών για χαλάρωση των μέτρων

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η συνεδρίαση των ειδικών για χαλάρωση των μέτρων

Ακυρώνεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το πρωί της Τετάρτης, με τους ειδικούς να αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσωρευμένη κόπωση που καταγράφεται πλέον στην κοινωνία.

Η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων) θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας ώστε οι λοιμωξιολόγοι να έχουν καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων ενόψει των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων. 

Στην εν λόγω συνεδρίαση θα συζητηθεί η ενδεχόμενη άρση μέτρων που αποδείχθηκαν δύσκολα στην εφαρμογή και τα οποία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής τις τελευταίες ημέρες για τη μη αποδοτικότητά τους από διαπρεπείς επιστήμονες, ακόμα και από μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών εξετάζει:

1. Χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η χαλάρωση της απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα για τα Σαββατοκύριακα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην πρόταση μετατεθεί το ωράριο απαγόρευσης στις 9 το βράδυ, δεδομένου και ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

2. Μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση SMS

Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.

Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ.

3. Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22 Μαρτίου

Αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, φαίνεται ότι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα είναι αυτά που θα πάρουν πρώτα το «πράσινο φως» επαναλειτουργίας, πάντα με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων άνοιξαν επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς όπως φάνηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. 

Η Επιτροπή αντιλαμβανόμενη και τον παράγοντα της συσσωρευμένης κόπωσης εστιάζει σε αυτά τα μέτρα που αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη, ενώ έρχεται στο τραπέζι και το ενδεχόμενο για άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων νωρίτερα από το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση το πλάνο είναι θα ανακοινωθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας για την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπ' όψιν τους αντικειμενικούς υγειονομικούς παράγοντες και το πόσο συμβάλλει κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του ιού, ώστε να σταλθεί και το μήνυμα της προσδοκώμενης επιστροφής σε μια κανονικότητα στους ψυχικά κουρασμένους και οικονομικά εξαντλημένους πολίτες.