Αμπράμοβιτς: Ρωτούσε τον γιατρό «εάν πεθαίνει» - Με χημικό του Α' ΠΠ εκτιμούν ότι δηλητηριάστηκε

Αμπράμοβιτς: Ρωτούσε τον γιατρό «εάν πεθαίνει» - Με χημικό του Α' ΠΠ εκτιμούν ότι δηλητηριάστηκε

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ρώτησε έναν από τους γιατρούς «πεθαίνουμε;» μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων που παρέπεμπαν σε δηλητηρίαση, ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως είτε δηλητηριάστηκε με χημικό που χρησιμοποιήθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη λεγόμενη  χλωροπικρίνη, είτε με νευροτοξικό παράγοντα που αποκαλείται Νόβιτσοκ.

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ από τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, που έκανε τις αποκαλύψεις για τα ύποπτα συμπτώματα που παρουσίασε ο Αμπράμοβιτς, οι επικρατέστερες απόψεις για το είδος του χημικού που χρησιμοποιήθηκε είναι οι δυο παραπάνω τοξικές ουσίες.

Ο Γκρόζεφ υποστήριξε ότι όλοι οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει ότι η πιο πιθανή πηγή των συμπτωμάτων τους ήταν η χλωροπικρίνη, η ουσία χημικού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μείνει απόθεμα και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Όλοι οι ειδικοί που επικοινώνησαν μαζί τους, μελέτησαν τις φωτογραφίες τους και έκαναν προσωπικές εκτιμήσεις. Είπαν ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε τροφική δηλητηρίαση, ούτε αλλεργία. Εκτίμησαν πως ήταν είτε Chloropicrin είτε κάποια άλλη ουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι όλοι συμφώνησαν πως μπορεί να είναι η χλωροπικρίνη η ουσία της δηλητηρίασης γιατί αυτό δίνει όλα τα συμπτώματα που εμφάνισαν ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί η ουσία ήταν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους σε ένα εργαστήριο ή να στείλουν δείγμα αίματος σε ένα εργαστήριο με μέσα για τον εντοπισμό χημικών πολέμου», αλλά και πως είναι πολύ δύσκολο να μάθει κανείς την αλήθεια.

Η ύποπτη δηλητηρίαση λέγεται ότι έλαβε χώρα το βράδυ της 3ης Μαρτίου αφού ο Αμπράμοβιτς και αρκετοί Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές συμμετείχαν στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο Κίεβο, ανέφεραν αρχικά οι Bellingcat και η Wall Street Journal.

Μετά τη συνάντηση, ο Αμπράμοβιτς και δύο μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου ενός Ουκρανού βουλευτή, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πρόσωπα και τα χέρια τους, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το insider.com ο Αμπράμοβιτς ήταν επίσης τυφλός για μερικές ώρες και είχε πρόβλημα στο φαγητό, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, σύμφωνα με την  αμερικανική εφημερίδα. Μάλιστα αναφέραν ότι τα συμπτώματα ήταν τόσο άσχημα που ο Αμπράμοβιτς ρώτησε έναν γιατρό που τον εξέταζε εάν πέθαινε, επικαλούμενα άτομο που ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η Bellingcat ανέφερε ότι οι ειδικοί που εξέτασαν την ύποπτη επίθεση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δόση και το είδος της τοξίνης ήταν «πιθανότατα ανεπαρκή για να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή βλάβη και πιθανότατα είχε σκοπό να τρομάξει τα θύματα και όχι να προκαλέσει μόνιμη βλάβη». Η υγεία του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών αξιωματούχων έχουν βελτιωθεί από τότε, ανέφερε η εφημερίδα.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος πραγματοποίησε την ύποπτη επίθεση. Ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat σημειώνει  τα θύματα δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να ήταν πίσω από τις επιθέσεις. Η Wall Street Journal στο δημοσίευμά της εκτιμάει ότι θα μπορούσε να είχε ενορχηστρωθεί από Ρώσους σκληροπυρηνικούς που ήθελαν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Χθες πάντως, ένας Αμερικανός αξιωματούχος υποβάθμισε τις αναφορές, λέγοντας στο Reuters ότι οι πληροφορίες πρότειναν ότι τα συμπτώματα οφείλονταν σε «περιβαλλοντικούς» παράγοντες, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι αναφορές περί δηλητηρίασης «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.