Αμείωτη η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη για να αποχαιρετήσει τον Μ. Θεοδωράκη

Αμείωτη η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη για να αποχαιρετήσει τον Μ. Θεοδωράκη

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αποχαιρετούν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, εκφράζουν τον σεβασμό τους προς το πρόσωπό του.

Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί από νωρίς στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού, αποτίει αυτή την ώρα φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα μουσικό. Απλός κόσμος, Έλληνες και ξένοι διαφόρων ηλικιών, συγκεντρώνονταν από νωρίς γύρω από τη Μητρόπολη. Πότε μόνοι, πότε σε πηγαδάκια, οι μεγαλύτεροι συγκεντρώνονται να μοιραστούν με συγκίνηση μια ανάμνηση, ένα επεισόδιο ζωής, από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στα οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα πότε σαν μουσικός πότε σαν πολιτικός ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μεταξύ των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί μέχρι τις 19:00 και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Την ίδια ώρα έχει γίνει γνωστό πως κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στον τόπο καταγωγής του, τον Γαλατά Χανίων, εκεί όπου θα γίνει και η τελευταία του κατοικία.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και από εκεί θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα, με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης. Μάλιστα η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια.

Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων αλλά κυρίως στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Σημειώνεται, πως στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του παγκρητίου συλλόγου φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει όπως ο ίδιος είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη του 2020. Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην δικαιοσύνη και, όπως είπε, «η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά τη νομική και ηθική τάξη». Όπως ακόμα είπε, η ελληνική δικαιοσύνη τίμησε με την απόφαση της τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, οι εκτελεστές της επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη αναλαμβάνουν την διοργάνωση της κηδείας του. Το δικαστήριο απαγόρευσε στην κόρη, τον γιο και την χήρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στις διαδικασίες τις κηδείας του.

Ουσιαστικά το δικαστήριο αποδέχεται όσα ο ίδιος ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε εκφράσει σε συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε τον Ιανουάριο του 2020. Με την απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο κάνει δεκτή στο σύνολό της την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ένας εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θοδωράκη, αναγνωρίζοντάς τους πως έχουν το πλήρες δικαίωμα να αποφασίσουν για κάθε θέμα που αφορά την κηδεία. Το δικαστήριο ουσιαστικά αποδέχεται όσα ο ίδιος ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε εκφράσει σε συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε τον Ιανουάριο του 2020.