Άλλος ανάφτει τη φωτιά, κι άλλος την ανεμίζει…

Άλλος ανάφτει τη φωτιά, κι άλλος την ανεμίζει…

Του Δημήτρη Χριστοδουλάκη

Δεν είμαι πυροσβέστης και δεν ξέρω πως αντιμετωπίζεται μία φωτιά. Δεν μπορώ λοιπόν να υπολογίσω τι δεν πήγε σωστά και τι έγινε λάθος. Ξέρω επίσης τη παλιά παροιμία που λέει πως η φωτιά και το νερό δεν έχουν μαλλιά. Μάλλον με την έννοια ότι δεν μπορείς να τα πιάσεις και να τα ελέγξεις.

Έχω όμως δύο ερωτήματα που με βασανίζουν.

Η φωτιά στο Βουτζά, ξέσπασε το μεσημέρι και βλέπω στην τηλεόραση τους επιζώντες από το Μάτι, που είναι δίπλα ακριβώς, να λένε πως πήρανε μόνοι τους την απόφαση να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις ταβέρνες που βρίσκονταν.

Τους βλέπω επίσης να λένε πως βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν και έμειναν εκεί τέσσερις και πέντε ώρες αβοήθητοι ενώ πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν και πνίγηκαν.

Τα δυο λοιπόν ερωτήματα είναι:

1. Ποιος αρμόδιος αποφάσισε πως δεν υπήρχε λόγος να διατάξει την εκκένωση του οικισμού νωρίτερα;

Ποιος αρμόδιος κρατικός υπάλληλος ή πολιτικός προϊστάμενος αποφάσισε να μην εκκενωθεί η περιοχή όταν ήταν ακόμα πολύ νωρίς για ανησυχίες; Στο εξωτερικό εκκενώνονται ολόκληρες πολιτείες όταν οι πιθανότητες να χτυπηθούν από μία φυσική καταστροφή είναι απειροελάχιστες. Εδώ που οι πιθανότητες μπορεί να ήταν μεν μικρές αλλά ήταν ακόμα υπαρκτές, γιατί δεν αποφάσισε κανένας την εκκένωση του χωριού από νωρίς το μεσημέρι;

2. Στον στρατό, είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια λίστες με βαριά οχήματα και τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους, που θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση επίταξης τους. Οι ίδιες ακριβώς λίστες με μικρές και μεγάλες βάρκες βρίσκονται και στα χέρια του λιμενικού σώματος για ώρα ανάγκης. Ο αρχηγός του λιμεναρχείου μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να καλέσει τους ιδιοκτήτες τους να σπεύσουν για βοήθεια εάν χρειαστεί.

Ποιος λοιπόν ήταν ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος ή διοικητικός υπάλληλος που αποφάσισε πως δεν υπήρχε λόγος επίταξης των σκαφών για να σαρώσουν τις ακτές για επιζώντες;

Σκάφη μικρά και μεγάλα, πήγανε στη περιοχή και τελικά έστω και αργά συνέλεξαν μεγάλο αριθμό πυροπαθών. Πήγανε όμως από δική τους πρωτοβουλία. Δεν τους επιστράτευσε κανένα κράτος. Οι ίδιοι επιστράτευσαν το φιλότιμο τους και διακινδύνεψαν τις ζωές τους για να σώσουν συνανθρώπους τους.

Δεν το παίζω γνώστης.

Δεν κάνω τον Θεό ή τον εισαγγελέα.

Δεν μπορώ ωστόσο να χωνέψω την ιδέα πως πνίγηκαν μικρά παιδιά και μητέρες στη θάλασσα περιμένοντας για πέντε ώρες κάποια βάρκα εθελοντή να τους περισυλλέξει.

Δεν μπορώ να χωνέψω την ιδέα πως κάηκαν ζωντανοί εθελοντές που πήγαν στο Μάτι να βοηθήσουν συνανθρώπους τους και δεν υπήρχε περιπολικό της αστυνομίας στην είσοδο του οικισμού, να τους διώξει ή να τους κατευθύνει αλλού.

Δε γνωρίζω ποιοι ευθύνονται για αυτή την ολιγωρία.

Ξέρω όμως πολύ καλά ένα πράγμα και βάζω στοίχημα και τα δύο μου χέρια πως έχω δίκιο.

Κανένας δεν θα τιμωρηθεί για τα λάθη αυτά.

Δεν θα τιμωρηθεί κανένας γιατί τα λάθη έγιναν από πολιτικούς και από αρμόδιους δημοσίους υπαλλήλους.

Ποτέ μα ποτέ στην Ελλάδα δεν τιμωρήθηκε πολιτικός ή δημόσιος υπάλληλος για ολιγωρία.

ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ…

Και κάτι τελευταίο.

Πριν μία ακριβώς εβδομάδα, τα δελτία ειδήσεων αναμετέδιδαν ερασιτεχνικά βιντεάκια κατοίκων της Αττικής που έδειχναν μετασχηματιστές της ΔΕΗ να εκρήγνυνται από την ζέστη, την υπερφόρτιση και τον ελλιπή καθαρισμό. Το 100 είχε δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα τρομοκρατημένων πολιτών. Η ηγεσία της ΔΕΗ διαβεβαίωνε πως δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες.

Το 90% των πυρκαγιών κοντά σε αστικά κέντρα οφείλεται σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ που σκάνε τους θερινούς μήνες, λόγω ελλιπούς καθαρισμού.

Όλο τον χρόνο, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ οργάνωναν απεργίες και καταλήψεις έξω από τα λιγνιτωρυχεία που θα γίνονταν ιδιωτικά και δημόσιοι υπάλληλοι θα κινδύνευαν να χάσουν την μονιμότητα τους.

Ούτε μία απεργία για την υποστελέχωση των μονάδων καθαρισμού των υποσταθμών και μετασχηματιστών. Ούτε μία διαμαρτυρία για τους καθαριστές συναδέλφους τους, που μετατέθηκαν σε άλλα, ευκολότερα πόστα…

Βάζω λοιπόν άλλο ένα στοίχημα.

Εάν προκύψει πως η πυρκαγιά στο Μάτι προκλήθηκε από υποσταθμό της ΔΕΗ, αυτό θα το μάθουμε τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα. Όπως ακριβώς έγινε και με τις φωτιές στην Πάρνηθα και τον Κάλαμο.

Θα το μάθουμε όταν πια, ο αρμόδιος προϊστάμενος, δεν θα κινδυνεύει από την μήνη του κόσμου που έτσι κι αλλιώς ξεχνάει εύκολα.

Εάν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ που οργάνωσαν τις μονάδες συντήρησης την εποχή των πυρκαγιών στον Κάλαμο και την Πάρνηθα, είχαν τιμωρηθεί παραδειγματικά, σήμερα δεν θα βρίσκονταν αρμόδιοι – αναρμόδιοι να ολιγωρήσουν και να μην διατάξουν την εκκένωση του οικισμού στο Μάτι νωρίτερα ή να μη διατάξουν την άμεση επίταξη των σκαφών της περιοχής για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης…

Να το βάλω το στοίχημα ή θα είναι σαν να κλέβω εκκλησία;