Αλλάζει σελίδα το Ισραήλ, τέλος εποχής για Νετανιάχου με Λαπίντ στη νέα κυβέρνηση

Αλλάζει σελίδα το Ισραήλ, τέλος εποχής για Νετανιάχου με Λαπίντ στη νέα κυβέρνηση

Σε αλλαγή εποχής βαδίζει όπως φαίνεται το Ισραήλ, αφού ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επικοινώνησε λίγο πριν τα μεσάνυκτα με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να τον ενημερώσει ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη στήριξη από τα κόμματα της Κνεσέτ για να σχηματίσει κυβέρνηση, εκθρονίζοντας -κατά τα φαινόμενα- τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος ήταν στον πρωθυπουργικό θώκο αδιάκοπα από το 2009, αλλά και την περίοδο 1996-99.

Το χθεσινό πολιτικό θρίλερ ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και διεργασίες του Λαπίντ και των ηγετών των υπόλοιπων κομμάτων. Οι ελπίδες επιτυχίας του κεντρώου Λαπίντ, ωστόσο, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από νωρίς, όταν το κόμμα του Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με το επίσης κεντρώο κόμμα «Μπλε και Ασπρο» του σημερινού υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Αργά χθες το βράδυ, η απόφαση του Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής της Ενωμένης Αραβικής Λίστας, να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Λαπίντ χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα συμμετέχει σε κυβέρνηση του Ισραήλ. Στη νέα, άκρως ετερόκλητη ιδεολογικά, κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης το αριστερό κόμμα Μέρετς και εκείνο του δεξιού πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι νομοθέτες θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε διάστημα 10 ημερών. Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι ο συνασπισμός, ο οποίος έχει  πλειοψηφία  61 εδρών στην Κνεσέτ των 120 εδρών, μπορεί να αποτύχει. Όπως αναφέρει τουλάχιστον η Times of Israel τουλάχιστον ένας βουλευτής του Yamina, o Νιρ Ορμπάχ φέρεται να σκέφτεται να καταψηφίσει τον νέο συνασπισμό.

Τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, ο Γιαρίβ Λεβίν που ανήκει στο κόμμα Λικούντ, ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει κατά μερικές ημέρες την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια στο διάστημα αυτό να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου.

Αν η νέα κυβέρνησή καταφέρει να περάσει και τον τελευταίο «σκόπελο» τότε θα δώσει τέλος στη 12χρόνη διακυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αν αποτύχει, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τις πέμπτες εκλογές του μέσα σε δύο χρόνια.