Αλλαγές στο μείγμα μέτρων προωθεί η κυβέρνηση - Αύριο οι εισηγήσεις της Επιτροπής

Αλλαγές στο μείγμα μέτρων προωθεί η κυβέρνηση - Αύριο οι εισηγήσεις της Επιτροπής

Στην αλλαγή του μείγματος των μέτρων, εκτιμώντας ότι έχει εξαντληθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη ισχύουν εξαιτίας της κόπωσης των πολιτών και θα πρέπει να αναθεωρηθούν, προσανατολίζεται η κυβέρνηση εισηγούμενη στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής την μετατόπιση δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους με λελογισμένα ανοίγματα και τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση δεν προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των ειδικών και της επιτροπής και σημειώνουν ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και διάχυση του κόσμου σε δραστηριότητες μη μολυσματικές.

Στην κυβέρνηση έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση με το lockdown έχει φτάσει στα όρια του ως προς την αποτελεσματικότητα και η η συσσωρευμένη κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων καθιστούν σχεδόν αναγκαία τη λήψη μέτρων με σκοπό την ψυχολογική αποσυμπίεση.

Ενδεικτικό είναι ότι η χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE η οποία διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ  κατέγραψε την κούραση των πολιτών από τα μέτρα του lockdown, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων, ενώ μόνο ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών επιτρέπει τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας που να ενθαρρύνει τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και να κινηθούν σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς όμως τους κινδύνους από την συγκέντρωση προσώπων σε περιορισμένους χώρους.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει μεγάλη, με τον αριθμό εισαγωγών και διασωληνωμένων να παραμένει σταθερός και το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων να εξακολουθεί να είναι υψηλό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ξεπεράσουν ακόμα και το επίπεδο των 3.000 κρουσμάτων σήμερα.

Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο εργαλείο στη νέα στρατηγική έχουν τα self tests που θα διασφαλίσουν τη μαζική διενέργεια τεστ Covid, ώστε να υπάρχει έγκαιρος εντοπισμός των κρουσμάτων και η αποτροπή εστιών μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα.

Επίσης στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η αναλογία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων μειώνεται διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός Απριλίου αναμένεται να καταργηθεί το απαγορευτικό μέτρο των διαδημοτικών μετακινήσεων, ακόμα και από το προσεχή Σαββατοκύριακο, ενώ έπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής αποστολής των SMS για τις μετακινήσεις, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα συνδυαστεί με την επαναλειτουργία της εστίασης.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι στην αυριανή Επιτροπή των Ειδικών θα συζητηθεί αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ακόμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό θα τελειώσει όταν στις 12 ή στις 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.

Με σημερινές δηλώσεις του στον Anti ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό. Την ίδια τοποθέτηση είχε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Open.

Στην Επιτροπή δεν αποκλείεται ακόμα να τεθεί και το θέμα της τροποποίησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μια ή δύο ώρες αργότερα, ενώ το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού προς το παρών δεν αναμένεται συζητηθεί.

Σύμφωνα με τον υπάρχον κυβερνητικό σχεδιασμό ο στόχος είναι να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, πρώτα κα μικρά καταστήματα - και αργότερα με click away τα μεγάλα καταστήματα - από τις 5 Απριλίου, χωρίς να επαναληφθεί η μέθοδο του ακορντεόν, αλλά και να ξεκινήσει η δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων και μετά το Πάσχα να ακολουθήσουν  Δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Αν υπάρχει ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εντός της εβδομάδας.

Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων θα καταλήξει στις τελικές εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση, βάσει των οποίων η κυβέρνηση θα συνεκτιμήσει την κατάσταση για να προβεί στην υλοποίηση των επόμενων ενεργειών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικρατεί διαφωνία στους ειδικούς με μερίδα εξ αυτών να υποστηρίζει πώς δεν θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση αν αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών με αυστηρά μέτρα και στοχευμένα τεστ και άλλη να διαφωνεί για την κινητικότητα των πολιτών από περιοχή σε περιοχή.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Γεραπετρίτης: Εξετάζεται η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης